Schimmel verwijderen uit de badkamer doe je met deze 5 tips en tricks

Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

De badkamer is een vochtige plek en daarmee een uitstekende broedplaats voor zwarte schimmel. Omdat deze schimmel schadelijk is voor de gezondheid, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk uit de badkamer te verwijderen. Met deze tips en tricks voor het verwijderen van schimmel is de badkamer in no time weer brandschoon.

Lees verder onder de advertentie

Zo ontstaat schimmel in de badkamer

Schimmel heeft vocht nodig om te kunnen groeien. Daarom ontstaat het snel in een vochtige ruimte zoals de badkamer, waar tijdens het douchen of baden stoom ontstaat. Na het douchen of baden wordt de stoom omgezet in condens – kleine waterdruppels – dat zich onder andere aan het plafond, de muren en de vloer hecht. Door de badkamer te ventileren zorg je ervoor dat het vocht verdwijnt. Doe je dit niet, dan ontstaan en groeien er al snel schimmels. Schimmel in de badkamer herken je eerst aan een muffe geur. Na verloop van tijd zie je ook zwarte vlekken ontstaan op het plafond, op de muur of in de voegen.

Is schimmel in de badkamer schadelijk voor de gezondheid?

Schimmels groeien vaak langzaam, waardoor je ze niet altijd direct opmerkt. Toch is het belangrijk om de badkamer regelmatig op schimmel te controleren. Zwarte schimmel in de badkamer is op de lange termijn namelijk schadelijk voor de gezondheid. Van dagelijkse blootstelling aan schimmel kun je binnen een aantal weken of maanden de volgende klachten krijgen:

Verkoudheidsklachten, zoals niezen, een verstopte neus en keelpijn

Ademhalingsproblemen

Vermoeidheid

Geïrriteerde ogen en slijmvliezen

Misselijkheid

Lees verder onder de advertentie

Schimmel in de badkamer voorkomen

Schimmel verwijderen uit de badkamer is een flinke klus. Het is dan ook beter om schimmelvorming te voorkomen. Dit kan op twee manieren:

  1. Verwarm de badkamer vóór het douchen of baden

    Zet de badkamerverwarming aan voordat je gaat douchen of badderen zodat de ruimte goed opwarmt. Waterdamp condenseert minder snel op opgewarmde muren en plafonds, waardoor de kans op schimmelvorming veel kleiner is.
  2. Ventileer de badkamer na het douchen of baden

    Ventileer de badkamer direct na het douchen of baden, zodat het vocht uit de ruimte kan verdwijnen. Dit kan door middel van mechanische ventilatie of door natuurlijke ventilatie, zoals het openzetten van een raam. Zet mechanische ventilatie al tijdens het douchen of baden aan zodat vocht nog minder kans heeft om in de badkamer te blijven hangen. Hoe minder vocht er in de badkamer blijft hangen, hoe kleiner de kans op schimmelvorming.

5x schimmel verwijderen uit de badkamer

Hoewel je schimmelvorming kunt voorkomen met bovenstaande tips, kan er toch schimmel in de badkamer ontstaan. Als dat gebeurt is schimmel verwijderen uit de badkamer gelukkig geen ingewikkelde klus. Breng deze vijf tips in de praktijk.

Lees verder onder de advertentie

Tip 1: Schimmel verwijderen met baking soda

Baking soda is een handig (schoonmaak)middel dat de meeste mensen wel in huis hebben. Je kunt dit middel goed inzetten om schimmel op de muur of op het plafond te verwijderen. Los 6 gram baking soda op in 1 liter heet water en giet het mengsel over de schimmelplekken. Wrijf het goed in met behulp van een borstel en spoel de plekken af met schoon, warm water. Droog de muur en het plafond goed af of laat de badkamer ventileren.

Tip 2: Schimmel verwijderen met azijn

Net als baking soda is ook witte natuurazijn in veel keukenkastjes te vinden. Ook dit is een zeer effectief middel als je schimmel wilt verwijderen uit de badkamer. Breng de azijn onverdund aan op de schimmelplekken met behulp van een doek of spons en laat het een uur intrekken. Spoel het oppervlak vervolgens goed af met schoon, warm water. Doe de onverdunde azijn in een plantenspuit als je schimmel in de hoeken van het plafond van de badkamer of van een andere moeilijk bereikbare plek wilt verwijderen. Schimmel verwijderen met azijn is een zeer effectieve methode, maar kan wel zorgen voor een onaangename zure lucht in de badkamer. Laat de badkamer daarom goed luchten.

Tip 3: Schimmel verwijderen met ammonia

Schimmel verwijderen met ammonia gaat bijna op dezelfde manier als schimmel verwijderen met azijn. Je kunt het alleen beter niet puur gebruiken, omdat het erg agressief spul is. Verdun ammonia met wat water – de verhouding moet ongeveer 20% ammonia 80% water zijn – en breng het met behulp van een doek of spons aan op de schimmelplekken. Laat het mengsel een uur intrekken en spoel het daarna weg met schoon, warm water. Ook nu kun je een plantenspuit gevuld met ammonia en water gebruiken om schimmel uit voegen of andere moeilijk bereikbare plekken te verwijderen. Ook ammonia heeft een sterke geur. Laat de badkamer daarom goed luchten na het schoonmaken. Het slim om tijdens dit karwei handschoenen te dragen om je handen te beschermen.

Tip 4: Schimmel verwijderen met bleek

Om schimmel te verwijderen met bleek meng je 25 milliliter bleek met 1 liter water. Draag handschoenen aan om je handen te beschermen, dep het mengsel met een doek of spons op de schimmelplekken en laat het twee uur intrekken. Spoel de plekken af met schoon, warm water. Bleek is een agressief middel. Breng het alleen op de schimmelplekken aan en let op dat het geen schade toebrengt aan de ondergrond. Gekleurde tegels kunnen namelijk verkleuren wanneer ze in aanraking komen met bleek.

Tip 5: Schimmel verwijderen met een speciale schimmelverwijderaar

Naast al deze huis-tuin-en-keukenmiddelen bestaat er ook speciale schimmelverwijderaar waarmee je schimmel uit de badkamer verwijdert. Dit middel is te koop bij de supermarkt, bouwmarkt of winkels waar ze huishoudelijke apparatuur verkopen. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je de schimmelverwijderaar gebruikt en draag handschoenen om je handen te beschermen.

Groene tegels douche Beeld JA | vtwonen 13-2017 woonbeurs special | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 13-2017 woonbeurs special | fotografie Sjoerd Eickmans

Naast schimmel verwijderen uit de badkamer is het belangrijk om de ruimte regelmatig een grondige poetsbeurt te geven. Met deze tips voor het schoonmaken van de badkamer blijft je mini-spa een hygiënische plek.

Lees verder onder de advertentie