Najaarsschoonmaak: zo ga je fris de herfst in

De herfst staat voor de deur en dus wordt het tijd voor een grondige najaarsschoonmaak. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Met deze 7 schoonmaakklussen is je huis binnen no-time klaar voor het regenachtige najaar.

kist borstel vaatdoek
Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs – L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), Afwasmiddel Cotton – €5,95 (Mijn Stijl), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah – 9cm – 4,95 – (Dille & Kamille), flessenborstel (Mijn Stijl ), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm – 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), borstel – bruine spons – (Mijn Stijl), Bio ruit vaatdoek – bruin – 2,50 (Dille & Kamille), Bio ruit vaatdoek – blauwgrijs – 2,50 (Dille & Kamille), Boender s-vorm – Beukenhout – 3,95 (Dille & Kamille), Plumeau merinowol – 12,95 – Dille & Kamille),

1. Maak je kledingkast herfstproof

Het is tijd om je bikini’s op te bergen en te vervangen door warme wintertruien. Maak plaats in je kast door zomerse outfits op te bergen en begin met het uitzoeken van je kleding: wat draag je nog graag en wat mag weg? Haal – voordat je begint met het opnieuw inrichten van je kast – er even een poetsdoek doorheen, zodat deze weer lekker fris is en ruikt. Nu kun je je najaarsgarderobe een mooi plekje geven!

2. Wintervoorraad in de keuken

Hoe lekker is het om de herfst te starten in een heerlijk schone keuken. Begin met een grondige schoonmaak van alle kasten en apparaten. Hierna kun je alle producten weer een plekje geven en kan je je keukengerei voor het najaar weer uit de kast trekken. En vergeten vooral ook de voorraadkast niet. Kijk goed naar welke items niet meer houdbaar zijn en vul de kast aan met een fijne wintervoorraad.

3. De ramen wassen

Kies een koele en liefst bewolkte dag uit om deze taak op te pakken. Als het te warm weer is, dan is de kans groot dat je strepen op je ramen krijgt en dat wil je natuurlijk niet. De herfst is daarom bij uitstek geschikt om de ramen een goede wasbeurt te geven. Hopelijk blijft de buitenkant van de ramen – ondanks alle herfstbuien – nog lange tijd schoon .

4. Het vloerkleed

Veel mensen vergeten deze klus vaak mee te nemen in hun schoonmaakbeurt, maar het is niet geheel onbelangrijk. Een vloerkleed trekt namelijk veel stof aan, zeker in de zomer. Juist daarom is het goed om deze af en toe even te laten luchten. Zeker als je de komende maanden veel binnen bent. Klop het vloerkleed uit en hang deze een paar uur buiten. Kijk goed naar de weersvoorspelling en kies een droge dag uit.

5. De buitentegels

In het najaar doe je waarschijnlijk het minimale aan je tuin of balkon. Toch is het goed om alvast voorbereidingen te treffen voor wanneer het echt slecht weer wordt. Reinig alvast je buitentegels goed, met bijvoorbeeld een hoge drukspuit. Het schoonmaken van de buitentegels in de herfst zorgt ervoor dat je minder werk hebt in het voorjaar. Verwijder daarnaast ook onkruid tussen de tegels. Dit voorkomt beschadiging wanneer het gaat vriezen.

6. Het tuinmeubilair opbergen

Niet alleen de buitentegels zijn belangrijk, ook het tuinmeubilair moet klaar gemaakt worden voor het najaar. Je kunt bijvoorbeeld je volledige tuinset binnenzetten of onder een hoes opslaan. Zo weet je zeker dat alles er in het voorjaar weer spic en span uitziet. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de kussens en losse accessoires – die niet winterbestendig zijn – op te bergen en op te ruimen.

7. Vergeet niet je huis weer mooi te maken

Last but not least, na al dat schoonmaken is het ook belangrijk om je huis weer gezellig aan te kleden. Het najaar brengt vaak ongezellig weer met zich mee en dus is het aan jou om het binnen warm, knus en gezellig te maken. Haal de leukste najaarsaccessoires uit de kast en creëer een warme look. Inspiratie nodig? Denk aan leuke kussens, knusse kleden, veel kaarsen en sfeervolle takken en bladeren.

Voor een fris huis…

nog meer: schoonmaken