Raamkozijnen schoonmaken: de do’s en don’ts

Felle zon, regen, sneeuw, vogelpoep, bladval van bomen: raamkozijnen krijgen heel wat te verduren. Daarom hebben ze af en toe wat extra aandacht nodig. De raamkozijnen schoonmaken hoeft gelukkig niet wekelijks; twee keer per jaar is meestal voldoende. Met dit stappenplan wordt de klus je al helemaal makkelijk gemaakt.

ramen woonkamer

Houten kozijnen schoonmaken

Van alle soorten, hebben houten kozijnen de meeste aandacht nodig. Zonder de juiste schoonmaak kan het hout gaan rotten en moet je in het ergste geval het hele raamkozijn vervangen. Gebruik geen schurende middelen zoals sponzen of schuurmiddel, maar een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of azijn.

Nu je toch bezig bent, kun je het best meteen het houten kozijn controleren op houtrot. Je kunt dit maar beter voortijdig ontdekken. Dan kun je de boel nog opknappen, of houtrot blijven voorkomen. Houten kozijnen dienen eens in de vijf jaar opnieuw opgeschuurd en geschilderd te worden. Zo heb je er het langst plezier van.

LEES OOK
Nieuwe kozijnen nodig? Hier moet je aan denken

Kunststof of aluminium kozijnen schoonmaken

Kunststof of aluminium kozijnen hebben veel minder onderhoud nodig dan houten kozijnen. Toch moeten ook deze eens in de zoveel tijd worden schoongemaakt. Kunststof kozijnen kunnen namelijk verkleuren door de zon. Gebruik voor het schoonmaken nooit een schuurspons of bleekmiddel, want daardoor kun je juist lelijke krassen en verkleuringen krijgen. 

Azijn, groene zeep of gewone allesreiniger kun je wél gebruiken voor het schoonmaken van de kozijnen. Je zou ook aan de slag kunnen gaan met citroen of baking soda om eventuele verkleuringen te verhelpen. Doe dit met een goede microvezeldoek

LEES OOK
Het effect van zwarte kozijnen

Hang- en sluitwerk niet overslaan

Bij het schoonmaken van de kozijnen wordt het sluitwerk vaak overgeslagen, maar ook dit kan sporen van veroudering krijgen. Hallo roest! Sla dit bij de boenbeurt dus niet over, maar maak het schoon met hetzelfde sopje als het kozijn. Vervolgens kun je het hang- en sluitwerk invetten met de welbekende WD40-spray of een siliconenspray. Sla vooral de scharnieren niet over, om een piepend raam of klemmende deur te voorkomen. 

LEES OOK
Checklist voor het plaatsen van een binnenraam

Vuil uit de kieren en gleuven halen

Met name aan de binnenkant van kunststof of aluminium kozijnen en raamwerken bevinden zich allerlei kieren en gleuven, waar vuil zich vrij makkelijk innestelt. Met een normaal schoonmaakdoekje kom je waarschijnlijk niet tussen alle spleten. Daarom is een tandenborstel bij dit klusje onmisbaar. 

Krijg je het vuil toch niet uit de spleten? Dan kun je het eventueel ook proberen met remreiniger, een heel krachtig schoonmaakmiddel. Door de druk op de spray spuit je het vuil er in no time uit. Ook een stoomreiniger of krachtige waterspuit kunnen helpen.

nog meer: schoonmaken