Met deze slimme trucs kun je koper weer laten blinken

beeld vtwonen Beeld

Koper is een prachtig materiaal om in huis te halen, maar helaas blijft het niet altijd blinkend schoon. Door invloeden van buiten, zoals zwavel in de lucht, kan het dof worden. En als er een poos helemaal niet naar het koper wordt omgekeken, dan kan het zelfs groen uitslaan. Gelukkig zijn er een paar trucs om koperen accessoires weer schitterend schoon te krijgen. Zo kun je koper schoonmaken en poetsen.

Lees verder onder de advertentie

De alleskunner: citroen

Is het koper dof uitgeslagen? Citroen gaat het weer laten blinken. Poets het koper op met een doek en wat citroensap. Breng eerst het sap aan en neem het koper vervolgens af met een schone en natte doek. Deze truc is ideaal bij bijvoorbeeld koperen kettingen. Er blijven namelijk geen resten achter en het ruikt ook nog eens lekker.

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

As om koper te laten blinken

Een koperen schaal – of ander item zonder al te veel kieren en hoeken – weer laten schitteren doe je met behulp van as. Gooi de asresten van een gezellige avond uit een vuurkorf of open haard dan ook niet direct weg. Neem een niet al te pluizige doek of een stuk keukenpapier en wat van het as. Wrijf en poets hiermee over het koper en het zal weer glanzen.

Lees verder onder de advertentie

Aangetast koper poetsen en schoonmaken

Er zijn allerlei middeltjes op de markt om koper te poetsen, zoals Brasso koperpoets. Dat kan handig zijn als het koper niet alleen dof is, maar ook verweerd of verroest. Toch kun je aangetast koper ook schoonmaken met een huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Meng een deel azijn, zout en bloem door elkaar tot een mengsel. De bloem zal werken als een licht schuurmiddel. Breng dit aan op het koper en poetsen maar. Neem af met een natte en schone doek en voilá: schoon en glanzend koper. Ook handig voor koperen pannen!

LEES OOK
Pannen schoonmaken: zo gaan ze het langst mee

Hardnekkige aanslag

Soms heeft het schoonmaken van sterk aangetast koper geen zin meer. Als het koper groen is uitgeslagen, zit de verwering ook in het metaal zelf. Toch hoef je je kringloopvondst of antieke items niet meteen gedag te zeggen. Probeer ze eens een uur in een bad van cola te laten weken. Poets vervolgens even na en dikke kans dat het weer glanst. Tandpasta kan trouwens ook nog weleens helpen. Een laatste optie is om zelf met een polijstmachine aan de slag te gaan of een expert in te huren. Maar verweerde items hebben ook zo hun charme.

Lees verder onder de advertentie

Koper blinkend houden

Koperen items zijn fantastisch, maar minder leuk als je ze elke twee weken moet poetsen. Gelukkig zijn daar ook middeltjes voor. Zo heeft HG de koper-nooit-meer-poetsen-finish spray. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Je zou het ook met haarspray kunnen proberen, maar let op met heel plakkerige sprays. Deze houden stof en pluisjes vast als een magneet en dan heb je weer een ander probleem.

Koperen items scoren…

Bron: vtwonen december 2013 | Fotograaf James Stokes | Styling Judith Dekker

Lees verder onder de advertentie