Met deze handige tips blijven houten borrelplanken extra lang mooi

beeld vtwonen Beeld

Borrelplanken zijn ideaal en onmisbaar op feestjes en andere gezellige momenten. Zo’n plank vol lekkers ziet er nou eenmaal onweerstaanbaar uit. En op dagen dat ze niets te doen hebben, misstaan ze ook niet ter decoratie in de keuken. Genoeg redenen om er (nog) eentje in huis te halen dus. Weet jij op welke manier je borrelplanken het beste kunt schoonmaken en onderhouden? Met deze checklist heb je er zo lang mogelijk plezier van.

Lees verder onder de advertentie

Borrelplank schoonmaken

Aangezien borrelplanken van de meest prachtige houtsoorten worden gemaakt, kun je ze niet even laten meedraaien in de vaatwasmachine. De vaatwasblokjes zijn vaak te aggressief en de temperatuur te heet om de planken mooi te houden.

Was de borrelplank daarom na gebruik af met de hand. Het liefst zo snel mogelijk zodat vetten en oliën niet de kans krijgen om diep in het hout te trekken. Probeer ‘m zo schoon mogelijk te maken met alleen water en gebruik voor het schoonboenen een zachte spons of borstel om krassen te voorkomen. Bespeur je daarna toch nog vetvlekken of heb je last van nare geurtjes? Dan is soda jouw reddende engel bij het schoonmaken van borrelplanken.

LEES OOK
Een houten aanrechtblad… wel of niet doen?

Lees verder onder de advertentie

Soda helpt bij vetvlekken

Soda is een perfect schoonmaakmiddel, aangezien het niet agressief is en een ontvettende werking heeft. Precies wat jouw borrelplank nodig heeft. Maak een mengsel van een paar scheppen soda en warm water. Gebruik een (afwas)borstel om het mengsel goed in de plank te schrobben. Spoel de plank vervolgens af met water en hij is weer zo goed als nieuw. Je zult ook zien dat het hout een flinke opfrisser heeft gekregen.

Droogmethode

Nu de plank nog nat is van het schoonmaken, is het heel belangrijk dat deze goed droog wordt gedept. Zet de plank vervolgens rechtop met de nerven van het hout in verticale richting om te drogen. Zo kan het water als het ware uit het hout zakken en voorkom je dat ie krom trekt. Zet de borrelplank nooit te drogen in de directe zon of tegen de verwarming. Dit versnelt misschien wel het droogproces, maar dikke kans dat het hout gaat scheuren.

LEES OOK
5x oorzaken van nare luchtjes in huis

Lees verder onder de advertentie

Borrelplank onderhouden

Wanneer je zo lang mogelijk wilt genieten van een borrelplank, gebruik ‘m dan niet als snijplank. Zorg dat scherpe voorwerpen er zover mogelijk vandaan blijven om krassen en groeven te voorkomen. Serveer de hapjes daarom het liefst gesneden en wel op de plank.

Daarnaast kun je houten planken mooi bewaren en houden door ze regelmatig te behandelen met een olie. Dit kan met lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of zelfs bijenwas. Olijfolie is te vet om een houten borrelplank mee in te smeren. Er is ook speciale houtolie voor planken te koop. Zo weet je zeker dat je safe zit.

LEES OOK
Borrelplanken die elk feestje naar een hoger niveau tillen

Lees verder onder de advertentie

Wanneer is een borrelplank aan vervanging toe?

Bij intensief gebruik is het logisch dat een borrelplank gebruikssporen gaat vertonen. Krassen en diepe groeven die ontstaan door het snijden, geven de plank een stoer uiterlijk, maar zijn ook een bron van bacteriën. Die nestelen zich namelijk maar al te graag tussen die scheuren en dat maakt het gebruik van de borrelplank een stuk minder fris. Trakteer jezelf op zo’n moment op een nieuwe plank, maar gooi de oude niet direct weg, deze kan nog prima dienen als dienblad of ter decoratie.

Bron: vtwonen 08-2020 | styling Moniek Visser, fotografie Stan Koolen

Lees verder onder de advertentie