Verzamelplaats voor bacteriën
Niet ieder messenblok is hetzelfde, vooral de variant met een smalle sleuf is een verzamelplaats voor bijvoorbeeld kruimels en vocht. Omdat deze plek moeilijk is om schoon te maken, kunnen bacteriën en uiteindelijk schimmels zich hierin ophopen.
Te vochtig
Als je een mes na het afwassen niet helemaal af droogt voordat je het in het blok steekt, kan er vocht in de gleuven gaan zitten. Iets waar bacteriën en schimmels maar al te blij mee zijn. Zorg er dus voor dat je de messen echt goed droog maakt.
LEES OOK
7x dit kun je in de keuken beter én vaker schoonmaken dan je misschien doet
Kruisbesmetting
In een messenblok stop je waarschijnlijk het broodmes, vleesmes en groentemes. Als je een mes na gebruik niet goed schoonmaakt, kunnen de bacteriën van vlees of andere etenswaren zich verspreiden naar andere messen. Vooral rauw vlees is een gevaar voor kruisbesmetting en kan - in het ergste geval - leiden tot een voedselvergiftiging. Goed afwassen dus!
Messenblok schoonmaken
Haal alle messen uit het blok en schud het ondersteboven uit, zodat alle kruimels en stof eruit vallen.
Pak er een schoonmaakragertje of dunne borstel bij en haal dit door iedere sleuf van het messenblok.
Je kunt een sleuf eventueel schoonmaken met een sopje van water met azijn of desinfectiemiddel. Dompel het ragertje hier in en haal deze door iedere sleuf. Vergeet niet dat de binnenkant volledig opgedroogd moet zijn voordat je er weer messen in stopt. Laat het in ieder geval een nacht drogen.
Maak de buitenkant van het messenblok schoon met het sopje van water en azijn of desinfectiemiddel. Zorg ervoor dat er niet te veel water door de sleuf gaat en droog de buitenkant goed af.
Magnetische messenhouder
Niet zo'n fan van schoonmaken of heb je nog geen messenblok in huis? Overweeg dan een magnetische messenhouder. Deze is makkelijker schoon te houden en houd ook minder vocht vast.