Lampen schoonmaken als een pro? Zo doe je dat!

beeld vtwonen Beeld

Verlichting is in huis is erg belangrijk, maar soms vallen de lampen je niet eens meer op. Dat zie je terug aan de stoflaag die zich erop verzamelt. Oeps, vergeten schoon te maken. Lampen schoonmaken als een pro? Zo doe je dat. Wel zo fijn als niet alleen het licht je tegemoet schittert, maar ook de lamp zelf.

Lees verder onder de advertentie

Glazen lampen schoonmaken

Stof op een glazen lamp valt pas op als je er goed naar kijkt. Zorg er dus eerst voor dat het glas stofvrij is. Even snel lampen schoonmaken? Ga aan de slag met een microvezeldoekje of plumeau. Pak een plafondlamp voor het gemak even vast met een stukje keukenrol of een deel van je mouw. Je wilt tenslotte geen vette vingers achterlaten als je de lamp alleen even wil afstoffen.

Als je de lamp grondiger wilt schoonmaken, haal het glas dan van de lamp af en maak ‘m schoon met een sopje van water en azijn of ammoniak. Zo lang het maar goed ontvet. Glasreiniger volstaat ook.

Gebruik geen heet water bij het schoonmaken van de lamp: het glas is vaak een stuk dunner dan je gewend bent en zou zomaar kunnen barsten. Polijst de lamp altijd goed na met een droge doek om opdroogvlekken te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Let light rule: zo style je verlichting

Stoffen lampenkap schoonmaken

Een stoffen lampenkap er weer als nieuw uit laten zien? Dat kan zo gepiept zijn. Ga aan de slag met een kledingroller om alle stof en pluisjes te verzamelen. Dit scheelt vaak al de helft.

Heb je last van vlekken? Zorg dan dat je de lampenkap niet alleen op die plek schoonmaakt, maar pak meteen de hele lampenkap aan. Anders kunnen er lelijke watervlekken ontstaan. Gebruik een zacht schoonmaakmiddel en behandel de gehele lampenkap hiermee. Gebruik liever een zachte doek in plaats van een spons, om de stof zo mooi mogelijk te houden. Spoel de hele lampenkap gelijkmatig af met koud water en laat ‘m opdrogen aan de lucht.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Weer laten blinken

Er zijn ook prachtige lampen van bijvoorbeeld rvs. Neem deze allereerst altijd af met een doek om al het stof te verzamelen. Simpelweg schoonmaken met water zit er bij rvs vaak niet in, omdat het watervlekken veroorzaakt. Gelukkig zijn er genoeg trucjes om rvs weer te laten blinken.

LEES OOK
Zo doe je dat: rvs schoonmaken zodat het weer blinkt

Lees verder onder de advertentie

Kroonluchter

Om een kroonluchter weer te laten stralen is vaak iets meer nodig. Hier bestaat helaas geen handige lifehack voor dan regelmatig afnemen met een plumeau. En er eens in de zoveel tijd aan moeten geloven: alle hoekjes en pegeltjes ook schoonmaken.

Zorg bij dit klusje voor een zacht schoonmaakmiddel, zoals bijvoorbeeld azijn. Als je een kristallen kroonluchter hebt, vermijd dan altijd citroen. En om het jezelf makkelijk te maken: gebruik geen water met een hoog kalkgehalte om lelijke opgedroogde druppels te voorkomen.

Vergeet de lichtbron niet

Nu de buitenkant van de lamp weer blinkt, is het belangrijk om de binnenkant niet over te slaan. Stof dus ook altijd de lichtbron zelf even af. Als deze uit staat natuurlijk. En ook de schakelaar van de lamp verdient enige aandacht: hier verzamelen zich een hoop bacteriën.

Lees verder onder de advertentie

Licht aan…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

diy Lampenkap bekleden en maken

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

lampen en verlichting XXL hanglamp: zo vind je de lamp die past bij jouw stijl

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

schoonmaken Stralend schoonmaken: zonnepanelen poetsen in 4 stappen

beeld vtwonen Beeld

schoonmaken De keuken schoonmaken? 5x de beste tips uit 2022

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 01-2021 | Styling Jeske Weel | Fotografie Caroline Coehorst