Koffiezetapparaat ontkalken in 4 stappen voor een zuivere kop koffie

vtwonen collectie Beeld JA | vtwonen catalogus 2022-10 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen catalogus 2022-10 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Bijna niets is lekkerder dan opstaan met de geur van verse koffie. Als koffieliefhebber weet je misschien al dat het verstandig is om een koffiemachine regelmatig te ontkalken. Hierdoor blijft de machine in goede staat en behoudt de koffie zijn kwaliteit. Maar waar ontkalk je een koffiezetapparaat het best mee en hoe ga je te werk? Zet nog snel een lekkere cappuccino en vind het uit.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je een koffiezetapparaat ontkalken?

Of je nu een filterkoffiezetapparaat wilt ontkalken of juist een machine voor cups, pads of verse bonen, het is altijd goed om dit af en toe te doen. Ontkalken doe je onder andere om de kwaliteit van de koffie te waarborgen. Te veel kalk zorgt ervoor dat er minder koffie uit de machine komt, maar ook dat de koffie minder heet wordt en een minder lekkere smaak krijgt. Opgehoopt kalk is daarnaast schadelijk voor de machine zelf. Kalk kan de warmtebron blokkeren, wat het metaal aan de binnenkant van het koffiezetapparaat aantast en corrosie kan veroorzaken. Bij corrosie gaat de machine van binnenuit roesten en dit heeft niet alleen invloed op de koffiesmaak, het is ook slecht voor de gezondheid. Genoeg redenen om het koffiezetapparaat met enige regelmaat te ontkalken.

Hoe vaak moet je een koffiemachine ontkalken?

Kraanwater bevat van nature kalk. Dus ja, ook het water waarmee je een kop koffie zet. Het ligt aan de waterhardheid hoeveel kalk er precies in het water zit. En het verschilt per gemeente hoe hard het water is. Wat de waterhardheid in jouw gemeente is kun je vinden op de website van de waterleverancier. Waterhardheid wordt ook wel Duitse hardheid genoemd. Een Duitse hardheid van 2,4 of meer wordt als hoog gezien. Je hebt dan waarschijnlijk ook sneller last van kalk in huishoudelijke apparaten. Het is dan slim om een koffiezetapparaat vaker te ontkalken, zeker als het koffiezetapparaat geen waterfilter heeft. Gemiddeld genomen is de ontkalking van een koffiemachine ongeveer eens per drie maanden nodig. Maar heb je te maken met een hoge waterhardheid, dan kun je het ontkalken beter om de maand doen.

Is de machine straks weer schoon? Zet dan een goede bak koffie en bekijk de keukentrends voor 2023.

Lees verder onder de advertentie

Hoe weet je of het nodig is om een koffiezetapparaat te ontkalken?

Sommige koffiemachines geven zelf een seintje als ze ontkalkt moeten worden. Heb je een ouder of eenvoudiger apparaat, dan is dit meestal niet het geval. Maar niet getreurd, want gelukkig herken je zelf heel makkelijk of een ontkalkbeurt nodig is. Je ziet dan een krijtachtig wit laagje onderin het apparaat. En smaakt de koffie anders dan normaal? Dan is de kans ook groot dat het tijd is om te ontkalken.

bruine keuken marmer Beeld vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie  Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 12-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Koffiezetapparaat ontkalken met ontkalkingsmiddel of azijn

Je kunt ervoor kiezen om een speciale ontkalker voor de koffiemachine te kopen. Er zijn speciale ontkalkingsmiddelen verkrijgbaar bij koffiespeciaalzaken, maar ook de drogist verkoopt dit soort producten. Je kunt een koffiezetapparaat ook ontkalken met (schoonmaak)azijn. Sommige bronnen geven wel aan dat je het koffiezetapparaat schoonmaken met azijn beter kunt vermijden, omdat het de machine kan beschadigen en er een azijnsmaak in de koffie kan komen. Maar gebruik je de juiste verhouding azijn tot water en spoel je de koffiemachine achteraf goed door, dan zou het geen problemen moeten veroorzaken. Heb je beide soorten azijn in huis, kies dan voor schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn heeft namelijk zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Met azijn maak je trouwens ook de waterkoker schoon. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Kies dan een ontkalkingsmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor koffiezetapparaten.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: leeg de koffiemachine

Voordat je het koffiezetapparaat gaat ontkalken maak je ‘m helemaal leeg. Leeg het waterreservoir, verwijder oude cups of pads en leeg ook de lekbak. Verwijder eventuele koffieresten.

Stap 2: meng een geschikte ontkalker in het waterreservoir

Vul het waterreservoir met warm water en doe hier de ontkalker bij. Gebruik je (schoonmaak)azijn? Doe dan een derde azijn en twee derde water in het reservoir. Gebruik je een speciaal ontkalkingsmiddel, houd dan de gebruiksaanwijzing van het product.

Stap 3: ontkalk de koffiemachine

Zet een bak onder de koffiemachine waar normaal de koffie uitloopt en zet de koffiemachine aan. Zorg ervoor dat de bak groot genoeg is zodat hij niet overstroomt. Druk zo’n vier keer op de knop waarmee je normaal gesproken een kop koffie zou zetten. Sommige koffiezetapparaten hebben een speciaal ontkalkingsprogramma. Is dat bij jou het geval, gebruik dan dit programma om het koffiezetapparaat te ontkalken en wacht tot het apparaat klaar is. Heb je een filterapparaat? Zet het apparaat dan aan en laat hem tot de helft leeglopen. Wacht daarna een uur, zet het apparaat opnieuw aan en laat hem helemaal leeglopen.

Stap 4: spoel het apparaat goed door

Giet het vuile water uit de bak en het reservoir weg, en vul het reservoir daarna met schoon water. Zet de koffiemachine nog een keer aan om alles goed door te spoelen en resten van het ontkalkingsmiddel in de koffiemachine te verwijderen. Klaar met het koffiezetapparaat ontkalken? Dan is het nu natuurlijk tijd voor een lekkere kop koffie. Haal de barista in jezelf naar boven en maak thuis de lekkerste koffie in stijl met deze (styling)tips.