Kaarsvet op de zetel? Geen paniek, zo haal je kaarsvet uit stof

Nu het vroeger donker wordt, maken we het binnen graag gezellig. Een onmisbaar element is dan natuurlijk kaarslicht. Een paar van deze lichtpunten in huis zorgen voor een instant knus gevoel, maar o wee als er per ongeluk kaarsvet lekt. Geen nood, met deze tips haal je kaarsvet uit stof.

Grijs fluwelen daybed (polspotten.nl). Verf op wand Fresco kalkverf in kleur Belgian Wilderness (pure-original.nl). Op de plank: schilderij door kunstschilder Jan Wiedijk (danielleverheul.com). Poster houten lijst, zwartmetalen kandelaar (thingsilikethingsilove.com). Gemarmerde glazen vaas, cilindervaas met droogbloemen, wit marmeren kaarsenhouder (loods5.nl). Blokkaarsen (klevering.nl). Mini-vaasjes in groen, wit en grijs (fleurmonde.com). Antraciet cilinderlamp van Serax (vtwonen.nl). Op de voorgrond: grijze glazen hanglamp van House Doctor mosterdgele tafellamp met kwastjes van Madam Stoltz, groen vloerkleed met blauw lijnenspel van Ferm Living, 200×140 cm (lxb) (vtwonen.nl). Opgerold geel fluwelen zitkussen gespiegelde bijzettafel (loods5.nl). Etui wit met groene stippen (klevering.nl). Groen kussen met kwasten, grijze mok , bladvormige kandelaar (hm.com). Groene stenen pot met deksel (thingsilikethingsilove.com). Overig privébezit.

Daar gaat je stof… of niet?

Als er een beetje kaarsvet over de tafel gaat of per ongeluk op de vensterbank lekt is er niet meteen een noodsituatie. Even laten opdrogen en je breekt het er zo af. Maar hoe gaat dit bij een stoffen ondergrond? Geen paniek, je zetel, tafelkleed of kledingstuk is prima te redden. Met deze tips is het kaarsvet er binnen no time uit!

Vóór het knoeien komt het stylen: lees hier hoe je met kaarsen extra sfeer in huis haalt.

Stap 1: laat het kaarsvet opdrogen

Allereerst is het belangrijk om vooral níét aan het kaarsvet te zitten of meteen te gaan wrijven of krabben. Hiermee wrijf je het zachte kaarsvet namelijk alleen maar dieper de stof in. Is er kaarsvet op een kledingstuk gekomen, dan kun je dit even in de vriezer leggen om het droogproces te versnellen. Je bank in de vriezer leggen gaat natuurlijk niet, maar met een paar ijsklontjes in een plastic zak op het kaarsvet leggen creëer je hetzelfde effect. Hierna volgt hetzelfde riedeltje als bij een harde ondergrond: breek het kaarsvet van de stof af. Hiermee verwijder je alvast de grootste brokken.

Stap 2: strijkt het kaarsvet uit de stof

Voor het overgebleven kaarsvet hebben we een handige truc. Leg een vel keukenpapier (of een andere absorberende papiersoort) op de vlek en zet hier een strijkbout op. Door de hitte trekt het vet in het keukenpapier. Het kaarsvet verdwijnt als sneeuw voor de zon! Pas wel op dat je de strijkbout niet te lang op de omliggende stof houdt, anders heb je straks in plaats van kaarsvet een donkere brandplek op de bank.

Stap 3: zet het laatste redmiddel in

Blijf je toch nog wat vet in de stof zien? Dan hebben we nog een laatste redmiddel: wasbenzine. Verdeel wat van dit goedje op een doek en dep het voorzichtig op de vlek. Herhaal dit een paar keer met een nieuw stuk doek met wat wasbenzine. Hierdoor lost het laatste restant kaarsvet zo op.

nog meer: schoonmaken