Het werkt écht: ramen lappen met een ui

Emmer – zink – offwhite – 10 L – € 9,95 (Dille & Kamille), Bio ruit vaatdoek – bruin – € 2,50 (Dille & Kamille) Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti
Beeld styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Je ramen wassen met een ui...het klinkt misschien gek, maar het helpt echt om een streeploos en stralend raam te krijgen. We leggen uit hoe je het aanpakt en waarom nou juist uien zo’n handige schoonmaakhulp zijn.

Lees verder onder de advertentie

Ramen wassen met een ui

Je gaat niet letterlijk met een ui over de ramen heen, dus dat beeld kun je gelukkig loslaten. Hoe je het wel aanpakt: je snijdt de ui in twee helften of in vier stukken en doet dit in een emmer met warm water. Als je het een fijner idee vindt, dan kun je ook een drupje afwasmiddel in het water te doen, maar dit is niet per se nodig.

Vervolgens hoef je alleen nog maar de ramen in te ‘soppen’ en daarna af te nemen met een trekker. Je kunt een spons en een microvezeldoek gebruiken voor het schoonmaken van de ramen.

Waarom een ui?

De sappen van een ui, waardoor vaak de tranen in je ogen springen, zorgen ervoor dat alle stof, viezigheid en vingerafdrukken van de ramen verdwijnen. Deze sappen komen vrij nadat je de ui door midden hebt gesneden en met schil en al in het water hebt gelegd. Zij zorgen ervoor dat je streeploos kunt zemen en dat het stof van de spons of zeem niet aan het raam plakt.

Lees verder onder de advertentie

Een ui of een krant

Als je een ui gebruikt voor het schoonmaken, dan laat dit verder geen geur achter op de ramen. Toch niet zo enthousiast geworden van dit natuurlijke schoonmaakmiddel? Gebruik dan een krant om de ramen streeploos achter te laten. Maak een normaal sopje met wat afwasmiddel of schoonmaakazijn, sop het raam in en droog af met een droge doek of een raamwisser. Pak vervolgens een krantenprop en ga daarmee zachtjes over het raam. Op deze manier krijg je ook een stralend, streeploos raam.

Tip: was je ramen niet in de volle zon, dan droogt het water te snel op en krijg je lelijke strepen.

Handige schoonmaakhulpjes bij het ramen wassen

Lees verder onder de advertentie