Hello me! De spiegel schoonmaken zónder strepen doe je zo

Grote ronde spiegel, marmeren zeeppomp (Nordal). Bamboe ladder, vloerkleed (Madam Stoltz). Witte wafeldoek (De Weldaad). Stoel Butterfly van Ercol (De Machinekamer). Berkenplex opbergmand (Nordic New). Grijze handdoek (Zara Home). Waskom Girona (Ton Scholten). Kraan (Jan van IJken Oude Bouwmaterialen). Tadelakt zandkleurig potje met deksel (MaisonNL). Bureaulamp (Vint. Amersfoort). Glas, linnen doek in opbergzak, witte opgerolde wafeldoek (De Weldaad). Zandkleurig met bruine kom, messing muurknop van Ferm Living, geurkaars in bruin glazen potje (Six and Sons). Rieten mand in kast vanaf (H&M Home). Badborstel (Dille & Kamille). De kast is geschilderd in de kleur Bone van Farrow & Ball (De Ru). De muur is geschilderd in de kleuren Egg White en Light Grey van vtwonen (Karwei). Beeld vtwonen 05-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 05-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

Een schone spiegel laat een ruimte stralen. Het toont een stuk frisser zonder alle tandpastaspetters en vette vingerafdrukken. Al helemaal als je de spiegel hebt schoongemaakt zonder strepen achter te laten. Met deze tips krijg je een brandschone, stralende spiegel waardoor jij jezelf weer strak aan kunt kijken.

Lees verder onder de advertentie

Juiste aanpak voor elke plek

De beste manier om je spiegel te reinigen hangt deels van de plek af. Een spiegel in de hal of boven de bank wordt niet zo snel vet als een spiegel in de keuken. Heb je een spiegel in de badkamer? Dan wordt de spiegel sneller dof als gevolg van condens en tandpastaspetters.

Aanpak spiegels in een droge ruimte

De beste manier om je spiegel weer te laten stralen is met een sopje van heet water en een kleine druppel afwasmiddel. Laat de spiritus vooral staan, want dit kan strepen en een blauwe waas achterlaten. Een PH-neutrale afwasmiddel is een mild, maar zeer effectief reinigingsmiddel voor je spiegels. Heb je schoonmaakazijn in de kast staan? Dat werkt ook uitstekend op een vieze spiegel, door de vetoplossende eigenschappen. Meng azijn met dezelfde hoeveelheid warm water. Giet het brouwsel in een sprayflacon en spray je spiegel er goed mee in.

De juiste doek

Na je de spiegel in hebt gesprayd, kun je de spiegel afnemen. Gebruik hier een microvezeldoek voor, omdat deze geen pluisjes achterlaat. Mocht je de doek al eens in de was hebben gehad, dan kan het zijn dat er stofjes van andere items op de doek zitten, waardoor hij toch pluis achterlaat. Gebruik in dat geval keukenpapier of een hydrofiele doek.

Lees verder onder de advertentie

Pak een oude krant

Pak er een oude krant bij, niet om te lezen, maar om de laatste strepen van de spiegel mee af te krijgen. Boen met een krantenprop zachtjes over de spiegel. Dit zorgt ervoor dat de spiegel weer volop glanst. De finishing touch voor je schoonmaakronde.

Badkamerkast Unihopper. Wastafelkommen Solid Surface. Kranen en vrijstaand bad ADW. Spiegel Best Design. Tegels Sartoria. Behang BN Walls. Kleed H&M Home. Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen

Aanpak spiegel schoonmaken in vochtige ruimtes

Heb je een spiegel in de keuken hangen, dan kan ie er behoorlijk vet uit gaan zien. Vette spiegels schoonmaken doe je het beste direct na het koken. Wrijf met een microvezeldoek een mengsel van een beetje heet water en een druppel schoonmaakazijn over de spiegel.

Lees verder onder de advertentie

Hangt de spiegel in de badkamer? Dan is condens de boosdoener. Wanneer je uit de douche stapt en niks ziet, ben je geneigd om met een handdoek de spiegel schoon te poetsen. Dit werkt even, maar niet veel later beslaat de spiegel weer. De reden dat de badkamerspiegel beslaat, is dat de warme waterdamp tijdens het douchen in condensvorm neerslaat op het koudere oppervlak van de spiegel. Voorkomen is in dit geval makkelijker dan genezen. Wil je dat de spiegel niet beslaat, smeer hem dan in met autowas of scheerschuim. Hiermee maak je de spiegel waterafstotend.

Voorkom dat je spiegel beslaat

Op de lange termijn kan het helpen om een beter ventilatiesysteem te installeren of een verwarmingselement achter de spiegel te hangen. Met een verwarmingselement wordt het spiegelglas net genoeg opgewarmd om te voorkomen dat het grote temperatuurverschil tussen de waterdamp en het glas voor condensatie zorgt. Op deze manier hoef je de spiegel in de badkamer minder vaak schoon te maken.

Schoonmaakhulpjes...

Lees verder onder de advertentie