Glansspoelmiddel in de vaatwasser voor een blinkend schone vaat

etiketten D&K logo – 1,50 (Dille & Kamille), flessenwisser babyfles – 30×5 cm – 3,25 (Dille & Kamille) Beeld

Een glansspoelmiddel in de vaatwasser zorgt ervoor dat de vaat weer stralend uit de machine komt. Veel mensen zweren bij all-in-one vaatwastabletten waar een glansspoelmiddel aan toe is gevoegd. Maar om de vaat blinkend schoon en droog te maken, is een los glansmiddel onmisbaar voor de vaatwasser. Wat is glansspoelmiddel precies, hoe vaak moet je het bijvullen en kun je ook azijn gebruiken voor een schone vaat? Hier krijg je antwoord op al je vragen.

Lees verder onder de advertentie

Wat is glansspoelmiddel voor de vaatwasser?

Glansmiddel maakt al je servies, pannen en bestek goed en streeploos schoon en droog. Het middel bestaat voornamelijk uit oppervlakte-actieve stoffen, zouten en zuren. Deze zorgen voor snelle verdamping van het water, halen kalk uit spoelwater en hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking. Met glansmiddel in de vaatwasser voorkom je vervelende waterplekken op glaswerk en wordt het droogproces versneld. Naast glansspoelmiddel is ook onthardingszout onmisbaar voor de vaatwasser. Dit is waarom je dit zout regelmatig moet bijvullen.

Waar op de vaatwasser zit het symbool voor glansspoelmiddel?

Al die bakjes en knoppen op de vaatwasser: wat betekenen ze? Op de rand van de klep zitten vaak alle bedieningsknoppen en symbolen. Het symbool van het glansspoelmiddel is een zon-vormig teken. Wanneer dit teken brandt is het glansmiddel op en is het tijd om bij te vullen. Weet je niet waar het glansspoelmiddel in vaatwasser moet? Je vindt het glansspoelmiddelreservoir in de klep van de vaatwasser. Dit is het bakje naast het grote vak voor een vaatwastablet.

Hoe vaak moet je glansspoelmiddel in de vaatwasser bijvullen?

Hoeveel glansspoelmiddel je nodig hebt en hoe vaak je moet bijvullen hangt af van het type vaatwasser. Gemiddeld gaat een volle tank glansspoelmiddel 20 tot 30 keer mee. Giet het glansmiddel tot de maximale rand in het reservoir. Brandt het indicatielampje voor glansmiddel? Dan kun je nog één of twee wasbeurten vooruit. Bij wat luxere vaatwassers kun je instellen na hoeveel beurten het indicatielampje gaat branden. Heb je wat glansmiddel naast het reservoir gemorst? Veeg dit dan op. Zo voorkom je schuimvorming in de vaatwasser.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan het dat glansspoelmiddel voor de vaatwasser zo snel op is?

Is het glansspoelreservoir sneller leeg dan de 20 tot 30 wasbeurten? Dat kan een paar oorzaken hebben. Check eerst of de klep van het reservoir goed dicht zit. Controleer daarna de instelling op het apparaat. Als de instelling van het glansspoelmiddelniveau te hoog staat ingesteld, verbruikt ie meer glansmiddel dan nodig is. Maak de vaatwasser regelmatig schoon en draai eens een programma zonder vaat. Is de vaatwasser verstopt en blijft er water in staan? Zo los je het op. Soms kan een versleten vaatwasser de boosdoener zijn.

Zout en glansspoelmiddel in vaatwasser: kan dat tegelijk?

Zeker! Als je geen fan bent van vaatwastabletten, kun je eenvoudig zelf een vaatwasmiddel samenstellen. Met glansspoelmiddel en speciaal zout voor de vaatwasser heb je de perfecte combinatie in huis. Gooi deze middelen alleen nooit los in de vaatwasser, maar in de daarvoor bestemde reservoirs. Vaatwaszout voorkomt kalkaanslag op het glaswerk. Dit is extra zuiver zout met anti-klonteringsmiddel en wordt ook wel regeneratiezout of onthardingszout genoemd. Het is sowieso een goed idee om af en toe onthardingszout in de vaatwasser te doen. Het zoutreservoir vind je in de klep van de vaatwasser, vaak onder een draaidop. Het symbool, dat eruit ziet als twee om elkaar gevouwen pijlen, knippert als het zout opraakt.

Azijn als glansspoelmiddel: kan dat?

Wil je een schone vaat, maar daar zo min mogelijk chemische middelen voor gebruiken? Vervang dan het glansspoelmiddel door azijn. Dit zorgt net als glansmiddel voor een blinkende vaat, maar is milieuvriendelijker. Hiervoor kun je witte natuurazijn of schoonmaakazijn gebruiken. Gebruik evenveel azijn als dat je glansspoelmiddel zou gebruiken. Spoel het glansspoelreservoir nog wel even goed na, zodat er geen spul achterblijft en giet de azijn in het bakje. Grote kans dat het servies en bestek er glanzender uitkomen. Goed voor het milieu en je portemonnee!

Lees verder onder de advertentie

Schoonmaakhulpjes shoppen…

Een glansspoelmiddel voor de vaatwasser gebruiken of ouderwets met de hand afwassen? Als je voor die vaatwasser kiest, is het slim om deze zo goed mogelijk te onderhouden. Met deze negen tips verleng je de levensduur van je vaatwasser.

Bron: Beeld: Styling Studio Marit Saladini | Fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie Paolo Roseti

Lees verder onder de advertentie