Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

beeld vtwonen Beeld

Het afgelopen jaar is het belang van goed ventileren vaker dan ooit genoemd. Weet jij hoe het met de ventilatie in jouw huis zit? En hoe je dit voor eens en altijd goed kunt regelen? Nog even de belangrijkste feiten over ventileren op een rij.

Lees verder onder de advertentie

1. Verschil tussen verluchten en ventileren

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is verluchten niet hetzelfde als ventileren. Ventileren doe je – als het goed is – voortdurend, dus dag en nacht en het hele jaar door. Zo zorg je ervoor dat er doorlopend frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht weer afgevoerd.

Verluchten is een snelle manier van vervuilde lucht het huis uitvoeren door ramen tegen elkaar open te zetten. Het effect van verluchten is maar tijdelijk: zodra de ramen dicht zijn, neemt de vervuilde lucht weer toe. ’s Ochtends de slaapkamer verluchten is altijd een goed idee. Maar als de vervuilde lucht weg is, heeft verluchten geen extra effect meer: 10 tot 30 minuten is al voldoende.

2. Natuurlijke ventilatie

Veel huizen, bijna zeven van de tien, hebben alleen natuurlijke ventilatie en dus geen mechanisch ventilatiestysteem. Verse lucht komt dan binnen via roosters, klepraampjes, naden en kieren. De makkelijkste en meest effectieve manier van ventileren is continu deze roosters open te houden. Ben je thuis? Zet dan altijd de klep- of kiepramen op een kier.

Lees verder onder de advertentie

Zorg er ook voor dat de lucht in huis kan doorstromen. Onder de deuren in huis hoort minstens 1,5 centimeter ruimte zitten. Een rooster in de deuren plaatsen kan ook.

3. Mechanische ventilatie

De meeste huizen die na 1975 zijn gebouwd, hebben mechanische ventilatie. Ventielen in het plafond van de keuken, badkamer en het toilet zuigen voortdurend lucht weg uit het huis en via ventilatieroosters en ramen komt er frisse lucht binnen. Als je de mechanische ventilatie in huis goed gebruikt, dan is het zelfs beter dan natuurlijke ventilatie. Voorwaarde is wel dat je de roosters altijd open houdt en het systeem niet uitzet.

De regelknop van mechanische ventilatie vind je vaak in de keuken of badkamer en heeft twee of drie standen. Heeft jouw systeem drie standen? Zet de ventilatie dan standaard op 1 als je niet thuis bent, op 2 als je er wel bent (ook ’s nachts) en op 3 tijdens het douchen en koken. Bij twee standen zet je het systeem altijd op 1 en op 2 als je gaat douchen of koken.

Lees verder onder de advertentie

4. Wanneer extra ventileren?

Heb je een feestje met veel mensen in huis? Of hang je natte was in huis op? Zet de mechanische ventilatie in huis dan op 3 of zet een deur of raam open. Andere redenen om extra te ventileren:

  • Open tijdens het koken een raam of zet de afzuigkap aan op de hoogste stand. Laat hem na het bakken met olie en boter nog een uur aanstaan op een lagere stand om alle schadelijke stoffen af te voeren
  • Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand, zodat het vocht snel wordt afgevoerd. Een raam opzetten werkt ook prima, maar doe dit niet langer dan een half uur: als het te koud wordt, kunnen er schimmels ontstaan.
  • Aan het klussen? Zorg dan voor extra ventilatie, ook na afloop. Vrijgekomen stoffen zoals oplosmiddel verdwijnen dan sneller uit je huis.

5. Ventilatie & je gezondheid

Schone lucht in huis is van groot belang voor een goede gezondheid. Als je te weinig ventileert, dan blijven vieze stoffen en vocht in huis hangen en hier kun je luchtwegklachten van krijgen. Ook huisstofmijt, schimmels en zilvervisjes vinden vocht heerlijk.

Lees verder onder de advertentie

Een hoge luchtvochtigheid merk je vaak als eerste op als er schimmels verschijnen op het plafond en de muren, en ramen en spiegels lang beslagen blijven.

Wil je weten hoe gezond de lucht in huis is? Koop of leen dan een CO2 meter en zet deze eens een tijdje in de woonkamer en slaapkamers. In een badkamer is een vochtmeter handig.

Groene luchtzuiveraars…

Lees verder onder de advertentie

Tip: in de vtwonen shop vind je ook producten voor klimaatbeheersing – zoals luchtbevochtigers en luchtontvochtigers – voor in huis.

Bron: beeld: vtwonen badkamercollectie | bron: Milieucentraal