Dit kun je allemaal schoonmaken in de vaatwasser

Als je gezegend bent met een keuken inclusief afwasmachine, dan is dit artikel speciaal voor jou. Want vanaf nu gaat de machine je leven nóg leuker maken! Naast borden, bestek en al je andere normale afwas, kun je de vaatwasser namelijk ook gebruiken om heel wat andere dingen schoon te maken.

Speelgoed schoonmaken

Het is algemeen bekend dat kleine kinderen werkelijk álles in hun mond stoppen. Wat je niet wilt, is dat ze ziek worden van het vuil dat via de vloer op hun speelgoed komt en vervolgens in hun mond verdwijnt. Het speelgoed schoonmaken in de vaatwasser is de oplossing. Kijk wel uit met houten speelgoed: de kwaliteit kan door het zeep in de vaatwasser achteruit gaan. Voor plastic speelgoed is de afwasmachine geen probleem.

Lenzendoosje

Nog zo’n bron van bacteriën: een lenzendoosje. Je stopt ze elke dag in je ogen, dus is het van groot belang dat lenzen goed schoon zijn en blijven. Het doosje waar ze elke nacht in liggen, kun je daarom maar beter regelmatig goed schoonmaken. Zet je plastic lenzendoosje daarom (geopend) in de vaatwasser, zodat het hete water zijn werk kan doen. Wil je voorkomen dat ie door de afwasmachine gaat zwerven, zet het bakje dan in het bestekrek.

Vaatdoek en sponzen

Als je toch een wasbeurt draait in de vaatwasser, dan kun je er net zo goed je vuile sponzen, afwasborstels en vaatdoeken bij doen. Zorg wel dat de temperatuur van de vaatwasser minimaal op 60 graden staat, want alleen dan worden de bacteriën gedood.

Lees ook: Dit mag dus eigenlijk níet in de vaatwasser

Make-up kwasten

Poeder je elke dag je gezicht of doe je regelmatig blush of oogschaduw op? Op je gezicht zitten bacteriën, huidschilfers en andere dingen die je liever niet op je make-up kwasten verzamelt. Gelukkig kun je deze kwasten makkelijk schoonmaken in de vaatwasser. Moet je eens opletten hoe schoon ze er weer uitkomen.

Fornuisknoppen

Een van de dingen die we veel te weinig schoonmaken, zijn de knoppen van je fornuis of oven. Als je aan het koken bent, komen er ongemerkt etensresten op de knoppen terecht, waardoor het vuil zich langzaam ophoopt in de randjes. Kijk of de knoppen eraf kunnen door ze (voorzichtig) omhoog te trekken en laat ze een rondje meespoelen in de vaatwasser. Brandschoon!

nog meer: schoonmaken