De magnetron goed schoonmaken? Zo gepiept met dit stappenplan

inbouw comi-magnetron Beeld JA | vtwonen 12-2013 | styling Judith Dekker | fotografie James Stokes
Beeld JA | vtwonen 12-2013 | styling Judith Dekker | fotografie James Stokes

De magnetron is natuurlijk ideaal om een maaltijd in op te warmen, maar dit gaat niet altijd vlekkeloos. Hardnekkige vetvlekken en etensresten zijn onvermijdelijk. Regelmatig de magnetron schoonmaken is gelukkig een piece of cake met deze tips en schoonmaakmiddelen.

Lees verder onder de advertentie

Hoe vaak moet je de magnetron schoonmaken?

Echte poetsers zullen zeggen: haal er na iedere maaltijdbereiding een doekje doorheen en klaar is Kees, maar in de praktijk lukt dat niet zo. De magnetron kan behoorlijk vies worden door aangekoekte vetspetters en etensresten. Af en toe een grondige schoonmaakbeurt is dan onvermijdelijk. Maak de magnetron een keer in de maand schoon met onderstaande tips voor het beste resultaat.

Lees ook

De oven schoonmaken? Zo doe je dat

Met welke middelen kun je het best de magnetron schoonmaken?

Er bestaan verschillende schoonmaakgoedjes en methodes waarmee je de magnetron kunt schoonmaken. De een zweert bij citroen, de ander bij een kant-en-klare magnetronreiniger. Wat werkt nou écht? De beste (en meest duurzame) schoonmaakmiddelen voor de magnetron zijn:

Lees verder onder de advertentie

citroen

azijn

vaatwastablet of afwasmiddel

baking soda

Stappenplan: zo maak je de magnetron schoon

Nu je weet welke middelen wél werken bij het schoonmaken van de magnetron, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Hoe maak je de magnetron het makkelijkst schoon? Met een magnetronbestendige schaal met water en een beetje soda, citroen, azijn of afwasmiddel. Zo doe je dat:

 1. Vul een magnetronbestendige schaal tot de helft met water en voeg er een scheutje van een van de bovenstaande middelen aan toe. Of je nou voor schoonmaakazijn, citroensap, een vaatwastablet of baking soda kiest: kijk vooral wat je in huis hebt.
 2. Zet het schaaltje in het midden van de magnetron.
 3. Verwarm de magnetron gedurende 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen. Wanneer je condens op de deur ziet, mag de magnetron uit.
 4. Trek ovenwanten aan en haal de schaal uit de magnetron.
 5. Haal de stekker uit het stopcontact en het draaiplateau uit de magnetron.
 6. Maak het plateau schoon met een sopje of zet het in de vaatwasser.
 7. Neem de binnenkant van de magnetron grondig af met een vochtige vaatdoek. Dankzij de ontvettende werking van citroen, azijn of soda laten de aangekoekte etensresten makkelijk los.
 8. Droog de binnenkant na met een droge doek.
 9. Maak de buitenwanden en afsluitstrips schoon met een sopje en de glazen deur met glasspray.
Lees verder onder de advertentie
Oven schoonmaken Beeld 2012-04, Fotografie Jansje Klazinga, Styling Frans Uyterlinde
Beeld 2012-04, Fotografie Jansje Klazinga, Styling Frans Uyterlinde

Tips om de magnetron schoon te houden

Voorkomen is beter dan genezen. Zie je een grondige schoonmaakbeurt van de magnetron niet zo zitten? Dan zijn er genoeg hacks die ervoor zorgen dat de magnetron langer schoon blijft. Zo is het aan te raden om een deksel op een schaal te doen als je eten opwarmt. Hierdoor maken spetters geen kans. Let ook op de tijdsduur en de stand van de magnetron. Een te hoge stand zorgt voor een hogere kans op spetters. Roer het eten liever een paar keer goed door.

Wat je beter niet kunt doen

Er zijn ontzettend veel methodes in omloop als het gaat om de magnetron schoonmaken. Hierboven hebben we een manier uitgelicht die goed werkt, maar sommige dingen kun je beter niet doen:

Lees verder onder de advertentie
 • Gebruik geen ovenreiniger voor de magnetron. Meestal zijn die niet geschikt
 • Schuursponzen of wondersponzen zorgen voor krasjes op de magnetron.

Benieuwd naar meer schoonmaaktips voor de keuken? Die lees je hier.