5x oorzaken van nare luchtjes in huis

Wees gerust, zelfs bij de grootste schoonmaakfans hangt er weleens een nare lucht in huis. Snuf je al een paar dagen naar de herkomst van die vieze geur? Dan zou het weleens een van deze vijf boosdoeners kunnen zijn.

vtwonen keukencollectie | nare lucht in huis

Gootsteen

Veel geuren hebben hun oorsprong in of rondom de keuken. Etensgeuren uit de afvalbak of de koelkast kunnen zorgen voor nare luchtjes en ook de gootsteen is zo’n bekende bron. Hierin worden vieze borden afgespoeld en die restjes eten kunnen natuurlijk gaan stinken. Dit kun je voor een groot deel ondervangen met een gootsteenzeefje.

Heb je het idee dat de geur wel uit de gootsteen komt, maar dat het toch een andere oorzaak heeft? Dan kan het sifon droog staan. Hierin hoort een laagje water te staan dat ervoor zorgt dat er geen gassen vanuit het dieperliggende riool vrijkomen. Met warm weer kan dit water in het sifon verdampen en dan ruik je de welbekende geur. Even goed de gootsteen doorspoelen, eventueel met kokend water en wat baking soda, doet al wonderen.

LEES OOK
Stinkende gootsteen? Zo los je het op

Etensresten

Nog even over die etensresten. Deze kunnen niet alleen in de keuken de boosdoener zijn, maar ook op ander plekken in huis. Vooral met peuters en pubers in huis vind je vaak op de gekste plekken resten tosti, klokhuizen en kruimels terug. En vlak huisdieren ook niet uit. Een oplossing hiervoor hebben we niet direct, alleen de tip dat je vooral op zoek moet rond de bank en televisie of – in geval van pubers – onder het bed.

Slechte ventilatie

Een vochtig en slecht geventileerd huis kan ook de oorzaak zijn van een nare lucht. We weten allemaal wel dat de boel luchten door een raam open te zetten al wonderen doet, maar soms kan dat extra belangrijk zijn. Hang je bijvoorbeeld de was op in huis of wordt er veel gebadderd of geklust in huis? Zorg er dan voor dat er altijd een raam open staat of beter nog: de mechanische ventilatie op stand 3 staat. Zet ook na het koken niet meteen de afzuigkap uit, maar laat hem nog een uurtje aan op de laagste stand.

Ook onmisbare apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine zijn vochtverspreiders. Gooi de deur dus na gebruik niet meteen weer dicht, maar laat hem altijd open staan, zodat alle warmte eruit kan. En heb je een washok? Ventileer daar dan ook goed.

LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

Stof op de verwarming

Een laag stof op de verwarming waar je nauwelijks bij kunt of stofnesten op een lamp die niet opvallen… ze kunnen zomaar de reden zijn van een muffe lucht. Wanneer de radiator voor het eerst weer aangaat na de zomer of op een koude dag flink staat te loeien, dan kunnen de stofdeeltjes verbranden met als resultaat een verschroeide geur. Check daarom even deze tips voor het stofvrij maken van de verwarming. Met een eenvoudige truc kun je deze nare lucht in huis voorkomen.

Een stinkende verwarming kan trouwens ook het resultaat zijn van het gebruik van de verkeerde verf. Heb je hem onlangs voorzien van een nieuwe kleur? Dan kan de radiator in het begin een raar luchtje afgeven. Wanneer dit zo blijft, dan heb je misschien verf gebruikt die niet speciaal voor een radiator was bedoeld.

Nieuw meubilair

Het klinkt misschien gek, maar nieuwe meubels kunnen ook een beetje vreemd ruiken. Het kan de nieuwigheid zijn, maar soms blijft het luchtje wel heel lang hangen. Dit komt vaak door de chemicaliën die zich in stof bevinden en even flink luchten is dan helemaal geen gek idee. Soms krijg je er zelfs hoofdpijn of irritatie aan je luchtwegen van. Blijft de lucht zo? Dan moet je misschien toch overwegen om die nieuwe bank weer retour te zenden.

nog meer: schoonmaken