5x: huishoudelijke klusjes die je vanaf nu kunt overslaan

Laten we wel wezen: het huishouden is een noodzakelijke taak. Natuurlijk doen we in die tijd liever leuke dingen, zoals winkelen, tijdschriften doorbladeren of wandelen. Maar goed, het moet gebeuren. Toch? Wat als wij je vertellen dat er huishoudelijke klusjes zijn die je vanaf nu gewoon lekker kunt overslaan? Graag gedaan!

vtwonen 05-2018 | schoonmaken in de vaatwasser - keuken van hout

Huishoudelijke klusjes overslaan

Huishoudelijke klusjes die je kunt overslaan: klinkt dat als muziek in je oren? Snappen we. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar als je onderstaande dingen laat zitten, gebeurt er helemaal niets. Je huis oogt nog steeds netjes én het scheelt je tijd. Win-win.

LEES OOK
Je afzuigkap schoonmaken: met dit simpele trucje weet je of het nodig is

#1. Voorspoelen

Heb jij een vaatwasser? Dan is de kans groot dat je al jouw vuile vaat, voordat je het erin zet, van te voren al even omspoelt. De sausresten eraf, koffieresten eruit. Maar wist je dat dit helemaal niet hoeft? Als jij de grootste stukken eten van je bord veegt, doet een vaatwasser de rest. Het heet dan ook niet voor niets: een vaat wasser. Hoef jij helemaal niet te doen (yes!).

#2. Je bed opmaken

Heb jij van huis uit meegekregen dat je iedere ochtend je bed op moet maken? En geef je het ook door aan je kinderen? Dan helpen we je uit de droom: dat hoeft dus helemaal niet. Sterker nog, het wordt qua hygiëne afgeraden om je bed meteen op te maken. Door het even te laten luchten, verminder je de kans op mijten en andere diertjes.

LEES OOK
10 dingen die je kunt schoonmaken met scheerschuim

#3. Strijken

Strijken: wie heeft er geen hekel aan? We hebben goed nieuws: als jij je was ietsjes minder hard centrifugeert, direct uit de trommel haalt en voor het ophangen even goed uitschudt, hoef je de meeste kledingstukken helemaal niet te strijken. Het werkt echt. Ook belangrijk: hang bloesjes direct op een hanger te drogen en zware kledingstukken, zoals spijkerbroeken, op hun kop. Trekken die kreukels er vanzelf uit.

#4. Bovenop de keukenkastjes boenen

Iedereen die de keuken regelmatig schoonmaakt, weet: bovenop de keukenkastjes is het goor. Vet en stof is de ideale combinatie voor een ranzige, plakkerige substantie. Niet schoonmaken lijkt geen optie, maar als je bovenop de keukenkastjes een paar oude kranten legt, wordt die viezigheid opgevangen en geabsorbeerd. Vervang de kranten af en toe en dan kun je die poetslap gewoon laten liggen.

LEES OOK
Tijd voor de grote schoonmaak

#5. Vaat afdrogen

Heb jij geen vaatwasmachine of komt je vaat nog vochtig uit de vaatwasser? Dan bestaat er een grote kans dat je het droogmaakt met een theedoek. Doe maar niet! Niet alleen omdat het een rotklus is en het je tijd bespaart, maar vooral omdat het stukken hygiënischer is als je de vaat gewoon aan de lucht laat drogen. In de theedoek blijken al snel bacteriën te gaan zitten die je schone vaat direct weer vies maken.

nog meer: schoonmaken