5 tips voor een ecologisch verantwoorde keuken

Je steentje bijdragen aan een beter milieu is vandaag belangrijker dan ooit. Maar wees gerust, je hoeft hiervoor niet je volledige levensstijl om te gooien. Alle kleine beetjes helpen! Met een aantal kleine aanpassingen maak je al een wereld van verschil. (In samenwerking met Aqualex)

Multifunctionele kraan

Onmisbaar in de keuken? Een kraan. En hoewel je daar wellicht niet meteen aan dacht, kan een innovatieve kraan jouw ecologische voetafdruk sterk verkleinen. Neem nu bijvoorbeeld de Twin Touch Pad van Aqualex, een kraan waaruit je niet alleen leidingwater maar ook gefilterd koud, bruisend of kokend water (mét kinderbeveiliging) tapt. Zo hoef je niet meer te zeulen met plastic flessen én gaat er geen teveel aan heet water verloren. Zo kan je met een gerust hart je dorst lessen met een glas plat of bruisend of heerlijk opwarmen met een gezellige kop thee.

Zo’n multifunctionele kraan ziet er trouwens ook nog eens erg stijlvol uit. Dankzij haar minimalistische design en verschillende uitvoeringen – zo komt de kraan o.a. in chroom, koper en brons – past ze in zo goed als elke keuken. Of die nu strak of eerder klassiek is. Ook de sproeier, touchpad en – indien je die erbij zou willen – zeepdispenser hebben dezelfde kleur als de kraan, waardoor alles een mooi geheel vormt.

Ecologisch moois

Ecologisch kan ook gewoon écht mooi zijn. Keukenbenodigdheden komen in verschillende groottes, kleuren én materialen. Zo bestaan er heel wat ecologische opties. Kies bijvoorbeeld voor theedoeken uit biologisch katoen en bereid je lunch of diner in porselein-emaille of plaatstalen potten en pannen. Die materialen zijn erg duurzaam en geven geen schadelijke stoffen af. Bovendien is plaatstaal ook recycleerbaar. Daarnaast kan je ook plastic snijplankjes door exemplaren uit bamboe, olijfhout of kruk. Die ogen niet alleen mooi maar wekken ook geen schuldgevoelens op tijdens het koken.

Lekker lokaal

Staat er een gezellig diner op de planning? Je ingrediënten hoeven écht niet van mijlenver te komen om smaakvol te zijn. Verse producten die je bij de lokale boer of verpakkingsvrije winkel – zoals Kabas in Mechelen – haalt, smaken zoveel beter én zijn ecologischer. Wie groene vingers heeft, plant gewoon z’n eigen moestuin aan en kweekt zelf kerstomaatjes, courgettes of komkommers. Ben je niet goed in het kweken van planten, let dan zeker op waar je aangekochte producten vandaan komen, vermijd plastic verpakking en koop seizoensgebonden. Smakelijk!

Poetsen en schrobben

Na heerlijk kokkerellen en smullen geldt de regel: afgewassen staat netjes. Wiens beurt het is, dat beslis je zelf. Maar hoe je het op een ecologische manier aanpakt, dat vertellen we je wél. Ook hier kan je gebruik maken van duurzame en milieuvriendelijke producten: denk maar aan een stevige afwasborstel uit bamboe en good old baking soda. Merken als MerakiEcover en Seepje werden speciaal ontwikkeld om op een zo natuurlijk mogelijke manier te kunnen afwassen en schoonmaken. Dat doen ze door ecologische varianten te maken van producten die gebruikelijk vol chemische stoffen zitten. Zo vermijden ze dat die toxische bestanddelen in het leidingwater terecht komen.

Orde in de keuken

Sorteren, sorteren, sorteren. Ruim die volle keukenkasten en -lades op en orden al je producten, zo krijg je een beter zicht op wat je (nog) hebt. Hier komen leuke glazen potjes met houten of kurken deksels goed van pas. Alles letterlijk en figuurlijk op een rijtje hebben in de keuken, zorgt ervoor dat je minder onnodige aankopen doet en dat je geen producten moet weggooien. Zo raakt ook jouw afvalzak minder snel vol. Wanneer je bovendien ook nog eens al je afval sorteert, ben je pas écht goed bezig!

Bron: 1. Aqualex 2. Fotografie Dorothee Dubois 3. Fotografie Sarah Van Hove | Styling Marie Masureel 4. Meraki 5. Fotografie Jonah Samyn | Styling Dorien Ceulemans

nog meer: Samenwerking