Worden het gordijnen of jaloezieën? Dit zijn de voor- en nadelen

beeld vtwonen Beeld

Gordijnen of jaloezieën: dat is de vraag. Beide vormen van raamdecoratie zijn mooi en praktisch op hun eigen manier. Daarom een handig overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen van gordijnen en jaloezieën.

Lees verder onder de advertentie

De voor- en nadelen van jaloezieën

Jaloezieën hebben veel voordelen, maar er zijn zeker ook een aantal nadelen. Het maakt ten eerste uit van wat voor materiaal de jaloezieën zijn gemaakt. Bij kunststof of aluminium zijn de voordelen eigenlijk vooral van praktische aard. Kunststof jaloezieën zijn bijvoorbeeld brandvertragend en kleurvast en meestal goedkoper dan gordijnen. En ook niet geheel onbelangrijk: het materiaal is heel makkelijk schoon te maken, je stoft de latten immers zo af.

Met houten jaloezieën zit het dan weer net iets anders. Mooi zijn ze zeker, maar ze zijn ook lastiger schoon te maken en uiteraard ook niet brandvertragend. Ga je voor jaloezieën, dan is het daarom maar net wat je het belangrijkst vindt: stijl of functionaliteit.

Nog een heel belangrijk voordeel van jaloezieën ten opzichte van gordijnen: je kunt de hoeveelheid daglicht die doorkomt heel goed regelen. Je beweegt de jaloezieën natuurlijk op en neer, maar de individuele latten kunnen ook nog gedraaid worden waardoor je een ruimte helemaal (of juist deels) kunt verduisteren.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5 simpele tips om een donkere ruimte lichter te laten lijken

Voor- en nadelen van gordijnen

En dan de voor- en nadelen van gordijnen. Er zijn natuurlijk allerlei soorten gordijnen, maar voor nu benoemen we de voor- en nadelen van de klassieke overgordijnen.

Allereerst: de looks! Gordijnen zijn over het algemeen toch echt een stijlvolle, klassieke toevoeging aan ieder interieur. Een nadeel van gordijnen is dat je de hoeveelheid licht iets minder precies kunt regelen. Natuurlijk kun je ze half open schuiven, maar een echte schemerbelichting zoals je zult krijgen bij de jaloezieën gaat met gordijnen wat moeilijker. Verder nemen gordijnen wat meer ruimte in, zeker als je ze tot op de grond laat vallen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om een kastje tegen de muur te zetten op de plek waar je gordijnen hangen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning, fotografie Margriet Hoekstra