Gordijnen ophangen als een pro doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Een nieuw huis of toe aan iets nieuws voor de ramen: gordijnen ophangen kan een uitdaging zijn. Gelukkig hoeft dat zeker niet. Met deze praktische tips kan iedereen zijn ramen voorzien van een fijn stuk stof.

Lees verder onder de advertentie

Bepaal de plek

Voordat je in al je enthousiasme meteen begint, is het handig om eerst te kijken waar je de gordijnrail gaat ophangen. Je hebt drie opties: binnenin het kozijn, op het kozijn of aan het plafond. Let op: hier worden ook wel de termen ‘in de dag’ en ‘op de dag’ voor gebruikt.

Meten

Als je de plek hebt bepaald, is het zaak om de lengte van de gordijnrail op te meten. Als je de rails op het kozijn wilt plaatsen, zorg dan voor een overlap van 20 centimeter, zodat de gordijnen langs de ramen vallen in plaats van ervoor wanneer je ze helemaal open hebt. Heb je een ijzeren rail met runners, dan kun je deze met een ijzerzaag inkorten.

Runners erin

Heb je een ijzeren rail waar runners in moeten (die witte rondjes waar je de gordijnen in kunt haken), doe deze dan in de rail vóórdat je ‘m gaat ophangen. Doe dit één voor één. Tien runners zijn over het algemeen goed voor een meter rail. Gebruik aan de beide uiteinden railstoppers om ervoor te zorgen dat de gordijnen niet van de rail afkomen als je ze opent.

Lees verder onder de advertentie

Ophangen

Bevestig de rail dan aan de wand of het plafond. Wanneer je de rail aan het plafond hangt, bevestig hem dan niet te strak tegen de muur. Laat ongeveer drie centimeter vrij tussen muur en rail, zodat de gordijnen losjes komen te hangen.

Aan de bak met de stof

Heb je op maat gemaakte gordijnen, dan hoef je zelf niets in te korten. Is de stof nog niet op maat, meet dan van de onderkant van de rail tot op de grond en haal hier een tot twee centimeter vanaf. Zo voorkom je dat de gordijnen de vloer raken. Haak tot slot de gordijnhaken in de stof en bevestig deze in de gaatjes van de runners. Kijk goed of je geen runner mist om te voorkomen dat je aan het eind alle haakjes weer los moet maken.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld vtwonen 12-2020 | vtwonen collectie gordijnen | Productie Tanja Saarberg | Styling Danielle Verheul | Fotografie Alexander van Berge