Nederlanders in huurhuis gelukkiger dan Belgen in koophuis

Van jongs af aan wordt er over allerlei mijlpalen gesproken. Het scoren van een droombaan, het vinden van een partner en het kopen van een huis, bijvoorbeeld. Maar toch blijkt dat Nederlanders hartstikke gelukkig zijn in een huurhuis. Zelfs gelukkiger dan Belgen in een koophuis. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Marketresponse onder 500 Nederlanders en Belgen in opdracht van vtwonen.

huurhuis
Digitaal behang Soft 3D light grey, 6 banen van 280×50 cm, totaal (lxb) 280×300 cm € 149,-.  M.m.v. kasstoor.nl (witte fauteuil, roze fauteuil, vloerlamp), homestede.nl (houten dienblad, poef), paviljoennoord.com (mok, shirt), loods5.nl/design (glazen bijzettafel), zara.com (vaas, schoenen), hm.com (vloerkleed), pure-original.nl (muurverf Freso in kleur Sea Salt). Overig privébezit.

De Belgen versus de Nederlanders

België en Nederland liggen naast elkaar, maar alleen aan het accent is al te merken dat het wel degelijk andere landen zijn. Maar verschillen Belgen en Nederlanders ook op het gebied van leefstijl, woongeluk en smaak? En wonen ze vaker in een koophuis of huurhuis? vtwonen ging op onderzoek uit en vroeg 500 Belgen en 500 Nederlanders het hemd van ’t lijf. En daar kwamen verrassende resultaten uit.

Gelukkiger in huurhuis

Belgen wonen vaker in een vrijstaand huis (33% vs. 17%) en Nederlanders hebben juist veel vaker een huurhuis dan Belgen (41% vs. 27%). Maar ondanks dat geven Nederlanders hun woongeluk een hoger cijfer dan Belgen, namelijk een 7,7 vs. een 7.4. In beide landen geldt dat wijsheid komt met de jaren; hoe ouder men is, hoe hoger het woongeluk.

Interieur lovers 

Zowel de Belgen als de Nederlanders noemen zichzelf echte ‘lovers’ op het gebied van wonen (58%). Ze zien dit als een onderdeel van hun lifestyle en helpen anderen graag met hun interieur (62%), maar beide landen blijven ook echt wel praktisch en zoeken de verdieping als ze een concrete vraag hebben. Ze zijn vooral bezig om miskopen te voorkomen (86%), want 4 op de 10 personen deed afgelopen jaar een miskoop. Vooral jongeren (tot 30 jaar) doen de meeste miskopen (<30: 59% vs. 60+: 23%), terwijl zij juist de groep zijn die intensief bezig is met hun interieur.

huurhuis houten telraam

‘Belgen en Nederlanders zijn beiden echte interieur lovers. Toch zijn er ook verschillen, bijvoorbeeld op vlak van duurzaamheid en woonstijl’, aldus hoofdredacteur Nicolette Fox.

Duurzaamheid

Met het oog op duurzaamheid scoort de Belg iets beter. Ook hebben zij in grotere mate interesse in hóe zij zich duurzaam kunnen gedragen. Beiden landen geven hetzelfde bedrag uit aan tweedehands producten zoals meubels, interieur accessoires en bouwmaterialen voor in en om het huis. Desalniettemin heeft 64% van de Nederlanders er eigenlijk nooit bij stilgestaan hoe zij duurzaam om kunnen gaan met de inrichting van hun huis. Dit zijn vaker Belgen dan de Nederlanders (69% vs. 59%).

Ook zijn dit vaker jongeren (74% <30 jaar vs. 60% 60+). Bijna de helft van de jongeren is minder bewust nieuwe items gaan kopen voor in huis. Ze willen wel meer duurzame items in huis, maar vooral de Belgen vinden dit nog te duur (66% vs. 58%). 

Woonstijlen

Nederlanders geven vaker dan de Belgen aan geen specifieke stijl te hebben. Nederlanders en Belgen die hun stijl wel typeren omschrijven dit meestal als modern (26%). Het valt op dat Belgen vaker dan Nederlanders een klassieke en landelijke woonstijl hebben.

“Belgen en Nederlanders zijn beiden echte interieur lovers, hebben dezelfde woondromen en doen beiden wel eens miskopen. Toch zijn er ook verschillen, bijvoorbeeld op vlak van duurzaamheid en woonstijl. Dat merkten we al eerder en dat zien we nu bevestigd in dit onderzoek. Bij vtwonen willen we het woongeluk van Belgen én Nederlanders omhoog krijgen door hen de inspiratie te geven die ze zoeken. Wij blijven onze lezers een magazine voorschotelen met oog voor de behoeftes van de Belgische en Nederlandse lezers, ” aldus Nicolette Fox, hoofdredacteur vtwonen. 

Doe de woontest

Weet jij al wat jouw woonstijl is, of ben je juist toe aan wat hulp? Wanneer je precies weet wat je mooi vindt, welke kleuren er bij jouw smaak passen en welke juist niet, wordt het inrichten of opnieuw decoreren van je woning een stuk gemakkelijker. Met de woontest van vtwonen kom je er in een handomdraai achter. Hier kun je de test doen.

nog meer: Nieuws