Een duurzame kinderkamer in 11 stappen

beeld vtwonen Beeld

Goed voor het milieu… Dat klinkt misschien saai. Blogger Laura van Laura en James laat zien dat je ook met duurzame items een Instagramwaardige baby- of kinderkamer kunt creëren. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Goed nieuws, Laura legt het uit in 11 stappen. 

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

1. Maak een moodboard

En pak deze bij elke beslissing erbij. En blijf bij je plan: als je helder hebt wat je wilt, dan is de kans op miskopen kleiner en hoef je geen spullen weg te gooien.

Lees verder onder de advertentie

2. De basis: de vloer

Er zijn verschillende opties voor een vloer zonder schadelijke stoffen. Zoals kurk, marmoleum of een massief houten vloer. In James z’n kamer ligt een houten vloer. En we gebruiken een 100% natuurlijke olie voor het onderhoud.

3. Veilige verf

Veel verf is ongezond, zelfs lange tijd na het schilderen komen er nog schadelijke stoffen vrij. Er zitten bijvoorbeeld parabenen in of vluchtige stoffen. Er zijn gelukkig ook natuurlijke verfmerken. Vaak met een prachtig mat effect.

In James z’n kamer zit Fairf op de muur, in de kleur ‘Laura’. Handig: op de website kun je gratis kleurstalen bestellen. En ze bezorgen de verf bij je thuis, inclusief verfmaterialen.

Lees verder onder de advertentie

4. Behang

Vermijd afwasbaar vinylbehang: dit bevat pvc en weekmakers. Er zijn genoeg merken met een mooi, veilig assortiment voor de kinderkamer. Zoals het Nederlandse merk Studio Ditte. James is gek op het werkautobehang en telt iedere avond de auto’s voor het slapen gaan.

5. Meubels

Kijk even goed naar je moodboard en maak een lijstje van wat je écht nodig hebt. Een ledikant, meegroeibed of meteen een eenpersoons? Wil je ook een bureau of kan dat nog even wachten? Zelf koop ik meubels zoveel mogelijk via Marktplaats, zo ook de meubels op James z’n jongenskamer. Liever nieuw? DertigZes, Pilat, Ukkepuk, Oeuf NYC en Team7 hebben mooie, duurzame meubels.

6. Matras

Schrik niet van de prijs. Dit is een van de duurste aankopen van de kinderkamer. En terecht: kinderen tot 4 jaar slapen gemiddeld de helft van de tijd! Gewone matrassen bevatten vaak allerlei gassen, bijvoorbeeld om ze insectenvrij te houden tijdens het transport. Kies voor een exemplaar van 100% natuurlijke materialen. James droomt weg op een matras van natuurlatex van Yumeko. Welterusten!

Lees verder onder de advertentie

7. Dekbed

Vermijd dekbedden en kussens met synthetische vulling. Natuurlijke materialen slapen het lekkerst. Wol is lekker koel in de zomer en warm in de winter. Als je kiest voor wol, veren of dons, check dan de omstandigheden waarin de schapen of eenden leven. Een vulling van tencel is ook fijn.

8. Beddengoed

Was je beddengoed altijd voor gebruik. Kies ook hier voor natuurlijke materialen, zoals linnen of biologisch katoen. Het prachtige groene dekbedovertrek van James is handgemaakt door By Mölle van lekker zwaar linnen. Hij slaapt er heerlijk onder.

9. Gordijnen

Herhaling van de boodschap: ga voor natuurlijke materialen. Keus genoeg: wol, katoen, linnen of zijde. Bij Motiflow kun je uit honderden prints kiezen. De dessins zijn gemaakt door ontwerpers, zij krijgen 10% van de opbrengst. Motiflow print de dessins on demand voor je op katoen. En ook op behang en cadeaupapier trouwens.

Lees verder onder de advertentie

De ‘Banana leaves-print’ op de gordijnen is bedacht door Veronique de Jong, net als het stippenkussen. De gele golven op het andere kussen zijn een ontwerp van Fishuals.

10. Decoratie

Minder is meer. Meestal heeft je kind al spullen genoeg. Ga dus voor accessoires waar je kind ook mee kan spelen of wat van leert. Een mooie naamklok van Cre8 bijvoorbeeld. Webshop Hoeked verkoopt items mét verhaal, die je werkplek mooier maken. Daar komen ook de houten huisjes op het bureau vandaan.

11. Groen

Jazeker, die urban jungle mag ook op de kinderkamer. Huizen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is goed nieuws, maar ook schadelijke stoffen blijven daardoor langer hangen. Naast luchten, zuiveren planten de lucht. Groen in de slaapkamer is gezond: overdag maken de planten zuurstof aan.

Lees verder onder de advertentie

Bij Sprinklr bestel je in één keer een handig pakket planten. Duurzaam gekweekt én ze passen prachtig bij elkaar. Handig.

Bron: tekst www.lauraenjames.com | fotografie The Nice Stuff Collector