Stijlvol; zwart wit wonen

Bij vtwonen zijn we dol op de kleurencombinatie zwart en wit: lekker basic én krachtig. Met de juiste aanpak geef je deze klassieker onder de kleurcombinaties een mooi zacht karakter. Zo ga je stijlvol zwart wit wonen. 

zwart en wit

zwart wit dessins

aardewerken servies

aardewerk

witte accessoires

zwart en wit

Zwart wit wonen

Strak zwart-wit vraagt om een aanpak uit de losse pols. Zo zijn de gordijnen nonchalant met een klem aan de roede bevestigd; knopen kan ook. De semi-transparante stof laat het licht mooi gefilterd door. Ecru als aanvulling op het krijtwit doet de rest voor een verzachtend effect. Voeg als karaktervol accent kussens toe met een print van gezichten en niemand zal nog beweren dat zwart-wit onpersoonlijk is.

Mix en match dessins

Met een opgewekte mix & match van dessins doorbreek je het strenge zwart-wit beleid. Extra spannend als je ook nog kiest voor een mix van stijlen: grafische prints gaan hier gebroederlijk samen met etnische dessins.

Bijzonder aardewerk

Lekker stevig en rondbuikig pronkt het aardewerken servies op een tafel die is gemaakt van zwart rubber. Natuurlijke materialen zijn onmisbaar voor een vriendelijke zwart-wit look, en dat geldt ook voor ronde vormen. De comfortabele spijlenstoelen en een XXL lamp versterken de Bourgondische uitstraling van deze eethoek. Wie piept daar nog dat zwart-wit ongezellig is?

Mat geverfd

Witte accessoires steken fris en speels af tegen het mysterieuze zwart van de wand en vloer. Hoogglans komt op je af, daarom is de wand geverfd met matte verf; deze tempert de kracht van zwart en zo blijft de sfeer mooi rustig. Het vloerkleed met een sierlijk dessin geeft het geheel een pittige injectie.

Zwart & wit… zo doe je dat

• Kies kalk- of krijtverf voor de wanden, maar geef er gerust ook je accessoires een zwart- of witlaag mee. Deze verfsoorten hebben een poederachtige en dus warmere uitstraling dan gewone verf.

• Verf hout niet dekkend zwart, maar gebruik semi-transparante beits: de zichtbare houtnerf tempert de strenge look van zwart en zwart-wit.

• Werk met contrast voor een levendige indruk; kies bijvoorbeeld glanzend zwart fluweel naast mat zwart rubber of hout.

• Altijd sfeervol: een persoonlijke wand vol foto’s, tekeningen, kunst en/of teksten in zwart-wit.

• Voeg ritme aan een ruimte toe: werk met streepjes, kruisjes, krijtstreep… Speels en swingend!

• Geef je zwarte wand reliëf met objecten. De theepot van je oma, een oud koffertje, zelfs een nachtkastje: lijm of schroef ze aan de muur, verf ze mee en sta versteld van het effect.

Bron: vtwonen november 2012 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Frans Uyterlinde

nog meer: Kleur