5 praktische tips bij kleuren kiezen

Een huis of kamer inrichten? Eerst moet je kleuren kiezen. Maar hoe doe je dat? vtwonen geeft 5 praktische tips voor kleuren kiezen! 

verf kleuren kiezen

1. Denk in combinaties, niet in kleuren

Bij het kiezen van kleuren gaat het eigenlijk om het kiezen van combinaties. Één kleur is geen kleur. Wist je dat het menselijk oog geen kleur ziet? Onze ogen zien alleen de verschillen tussen de kleuren. Met andere woorden: we zien eigenlijk alleen contrasten. Het heeft daarom weinig zin je erg druk te maken over alleen de kleur van een muur. Een veel belangrijker kwestie is namelijk hoe die kleur staat bij de kleur van bijvoorbeeld de vloer.

2. Begin met de kleuren die je niet kunt veranderen

Een palet bestaat natuurlijk uit kleuren die op elkaar zijn afgestemd. Als je een kamer wilt schilderen en je hebt kleuren die onveranderlijk zijn, zoals de vloerbedekking en de gordijnen, dan maken ze toch deel uit van het kleurpalet. Hou ze daarom altijd in gedachten als je de overige kleuren uitzoekt. Als regel begin je met de materialen met de minste keus en werk je toe naar de materialen met de meeste keus. Dus bijvoorbeeld: eerst kijken naar de bestaande vloerbedekking, dan de gordijnen uitzoeken en als laatste pas de kleur van de muur.

3. Laat je inspireren

Er zijn veel manieren om jezelf te inspireren. Je kunt de bladen bekijken, natuurlijk. Je kunt het web doorzoeken. Je kunt een bloem plukken en haar kleuren zoeken in een kleurenwaaier. Je kunt iedere willekeurige foto of schilderij gebruiken om er kleuren aan te ontlenen. Het is echt niet zo moeilijk. Neem iets dat je inspireert en gebruik het om een mooi palet te maken. Hou de volgende punten in de gaten:
• Probeer zowel lichte als donkere kleuren op te nemen in je palet. Denk er aan dat het om de contrasten gaat.
• Als je veel grijze tinten kiest, vul het dan aan met tenminste één levendige kleur als accent.
• Als je veel felle tinten kiest, vul het dan aan met een grijze tint om een neutrale toon te hebben.

4. Visualiseer

Als je op zijn minst een vaag idee van een palet hebt, en in grote lijnen weet wat je er mee wilt doen, dan kun je gaan uitproberen. Gebruik een online verftool om één of meer foto’s te bewerken. Probeer verschillende ideeën. Heeft je slaapkamer bijvoorbeeld een lichtgroene muur? Kijk dan ook eens hoe een paarse muur zou staan. Doe maar gek, je kunt de kleuren in een oogwenk weer veranderen. Als je bijvoorbeeld weet dat je muur blauw moet worden, dan kun je gaan uitproberen precies welke tint blauw het beste werkt.

5.  Controleer je keuze

Als je met de kleurcodes naar de winkel gaat, bekijk dan altijd eerst de kleurstalen voordat je de verf besteld, om zeker te weten dat het om de juiste kleur gaat. Kleuren op het scherm komen niet altijd precies overeen met de realiteit. Als je nog onzeker bent, koop dan eerst een klein potje als dat kan. Verf eerst een klein stukje om te zien of de kleur aan de verwachtingen voldoet. Maar bedenk dat het alleen maar verf is. In het ergste geval kun je het nog altijd overschilderen. Dus wees niet bang voor een beetje risico.

nog meer: Kleur