Rood in huis; durf jij?

Rood is een intense kleur met een sterk karakter, een kleur waar je eigenlijk niet om heen kunt. Het is een veelzijdige kleur en hierdoor is rood in huis ook een graag geziene gast. De kleur is perfect toe te passen voor een hele wand, maar juist ook als accentkleur. Door zijn extreme karakter is het verstandig om met een paar dingen rekening te houden als je rood in huis gaat toepassen. 

rood kleur najaar

Betekenis van rood

De betekenis van rood is niet over ter wereld hetzelfde. In Europa staat rood vaak symbool voor gevaar en fout, maar ook voor passie en kracht. Terwijl in China rood juist het symbool voor geluk en fortuin is. In India staat rood voor huwelijksgeluk. Wereldwijd worden er dus sterke symbolische waarden aan rood toegekend.

Kinderen vinden rood mooier dan welke kleur dan ook en ook volwassenen voelen zich sterk aangetrokken tot mensen die uitgaan in een rode outfit. Cosmeticabedrijven zijn continu bezig met het ontwikkelde van de meest verleidelijke kleur rood. Maar rood wordt vaak ook in verband gebracht met macht, vuur en bloed. Rood is een actieve kleur die past bij mensen die van uitdaging en avontuur houden.

Rood is een krachtig instrument waarmee je een voorwerp, jezelf of een ruimte een bepaalde betekenis kan toekennen. Is het je weleens opgevallen dat oud president van Amerika, George Bush, bijna altijd een rode stropdas om had? Bedenk zelf waarom. Maar ook bijvoorbeeld het Rode Plein in Moskou heeft zijn naam aan de betekenis van de kleur rood te danken. 

Eigenschappen van rood

De kleur kan hartstochtelijk zijn, maar ook energie vreten. Bij het zien van de kleur rood gaat ons hart vaak sneller kloppen en wordt onze stofwisseling geactiveerd. Rood stimuleert de eetlust. Ga maar eens eten in een restaurant met een rode inrichting, dan zul je merken dat je eetlust toeneemt.

Do’s & dont’s van rood in huis

Thuis met rood aan de slag? Bedenk dan van tevoren wat voor functie de ruimte heeft waar je rood wilt toepassen. Laat daar de keuze voor de hoeveelheid rood van afhangen. Kijk ook naar je eigen karakter. Ben je gevoelig voor stress? Laat rood dan achterwege. Er is ooit eens onderzoek gedaan naar studenten die in een zaal met veel rood examen moesten doen. Geen succes, de studenten werden nerveus en de resultaten waren slecht. Ook in de slaapkamer is rood niet aan te raden voor grote vlakken. Tenzij je juist heel slecht slaapt, dan kan rood juist net voor die prikkels zorgen waar je behoefte aan hebt. Met een paar accenten rood kun je ook je sexleven een oppepper geven. Rood zorgt voor passie!

Over het algemeen geldt voor rood dat je deze kleur beter niet kunt gebruiken in rustige ruimtes, maar juist wel in ruimtes waar actie plaatsvindt. Voor de werkkamer, keuken of speelkamer is rood heel geschikt.

Muurverf Red Earth (voorste wanden en kolom), Washed Lilac (achterwand), lakverf Terra (bed en headboard) M.m.v com-anders.nl (op maat gemaakt headboard en bed), vtwonen.nl (tafellamp Orion, beddengoed Natural Stone in kleur Terra, roze sprei en stoel van hout en leer uit de vtwonen collectie, groot bord met gezicht van Ferm Living), nordal.eu (terracotta vaas met oor, vloerkleed, grote terracotta schaal, theepot, karpet), iblaursen.com (quilt op stoel, roze linnen kussen), maisonnl.com (bruin rond leren potje, bruin boek). Overig privébezit.

Verschillende tinten rood

Rood heb je in vele gradaties. Van tomaatrood tot bordeauxrood. Hoe jij op de kleur rood reageert hangt ook samen met je karakter. Lust je bijvoorbeeld geen tomaten? Dan zal een tomaatrode kleur dit gevoel bij je oproepen, waardoor dit voor jou geen fijne kleur is. Maar ben je bijvoorbeeld dol op frambozen, dan heb je waarschijnlijk meer met een framboosrode kleur.

Ook in een breder kleurenpalet kun je met deze tint alle kanten op. Rood steekt fel af bij de ene kleur, en laat een andere tint juist dieper of koeler lijken. Warme paarstinten geven rood meer diepte, terwijl een frisse blauw rood juist meer eruit laten springen. Het heftige effect van de kleur rood kun je ook laten afzwakken door bijvoorbeeld de combineren met een neutrale bruintint. Rood is een kleur die de hele situatie in een handomdraai kan veranderen.

Shop de stijl…

nog meer: Kleur