Tips voor het maken van goede kleurcombinaties

Wij interviewden Heleen van Gent (48) over kleur en kleurcombinaties. Zij is hoofd van het AkzoNobel Global Aesthetic Center (de basis van onder andere het Colorlab van Flexa) en heeft gestudeerd aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Ze heeft onder andere gewerkt bij Libelle en vtwonen en werkt nu bij AkzoNobel.

Kleurcombinaties

Wie is Heleen?

Ik ben iemand die bovenmatig geïnteresseerd is in kleur en vormgeving. En erg kritisch vrees ik. Ik houd ontzettend van reizen, (woon)bladen lezen, mooie tentoonstellingen bezoeken en bijvoorbeeld op beurzen als Milaan en Stockholm kijken naar wat er voor vernieuwingen zijn op design en kleurgebied.

Mijn huis is een beetje mijn laboratorium, ik test graag hoe kleuren in praktijk werken. Mijn kinderen zijn het daar niet altijd mee eens, en laatst werd ik teruggefloten dat het echt te donker was. Daar ligt momenteel mijn persoonlijke voorkeur, bij de hele donkere kleuren, de gekleurde zwarten. Maar ook de combinatie met vergrijsde pastels, mooie naturellen, nou ja, eigenlijk kan ik heel enthousiast worden van alle kleurcombinaties. Wij (mijn collega’s en ik) vinden dat er geen lelijke kleuren bestaan, alleen verkeerde kleurcombinaties.

Het Global Aesthetic Center

Het Global Aesthetic Center is de interne kleur, trend en designafdeling van de verfmerken van AkzoNobel. Flexa is een van onze merken waar we verfconcepten en kleurkaarten voor ontwerpen. Denk aan de verfcollecties Creations, Pure (beeld bovenaan), Couleur Locale, Strak op de muur en de kleuren die je op de kleurwand in de bouwmarkt tegenkomt. Ik geef leiding aan een internationale groep ontwerpers en we werken voor alle decoratieve verfmerken binnen AkzoNobel mondiaal.

De toekomst van kleur voorspellen

Door onderzoek te doen naar wat er gaat gebeuren op kleurtrend gebied hebben we een goed inzicht wat er over een aantal jaar in de hoofden van onze consumenten speelt en wat voor kleurvoorkeuren ze zullen hebben, tegen die tijd. Door die kleuren op dat moment aan te bieden in onze collecties proberen we ‘op de trend’ te zitten en onze consumenten te kunnen bieden waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Eigenlijk moeten we dus weten wat er in de hoofden van onze consument speelt voordat ze het zelf weten.

Ieder jaar publiceren we een trendboek onder de naam Colour Futures, waarin we deze trends beschrijven en fotograferen. Op deze manier visualiseren we voor de merken en naar de consument toe hoe wij de toekomst van kleur zien.

Het Colour Futures trendboek

Wij nodigen een internationale club mensen uit die dagelijks met verschillende vormen van ‘design’ bezig zijn. Denk aan trendmensen, een docent van een academie, een architect en een textielontwerper. We delen onze ideeën wat er speelt in de wereld, wat ons in ons werk bezighoudt. Op basis daarvan bepalen we een aantal richtingen. Deze ideeën vertalen wij naar kleurpaletten passend bij de trend. Samen met mijn team werken we deze trends uit. Hieruit voort komt een boek dat we gebruiken als basis van onze trendcollecties: het Colour Futures trendboek.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Veel vergaderen over trends en kleur. Verder veel landen bezoeken, moodboards maken en overleggen met het kleurteam.

Wat zijn jouw kleurzonden?

Ik ben gretig en vind eigenlijk alles mooi. Verder verander ik graag veel en vaak. Als een kleur goed toe is gepast kan namelijk alles mooi zijn, van felle kleuren tot naturellen en hele donkere kleuren.

Hoe ziet jouw huis eruit qua kleur?

De kinderen hebben een vrolijk gekleurde kinderkamer. Maar persoonlijk neig ik (via omwegen) toch steeds weer naar heel donker blauw en de naturellen. In mijn badkamer, slaapkamer en de keuken ben ik qua kleur de baas. De woonkamer bepalen we samen. Verder heb ik heb ook een mooi lichtroze vergrijsd muurtje waar ik erg van geniet. Stiekem zijn er nog een paar vergeten plekken die hard aan een verfje toe zijn (te weinig tijd helaas).

Waar haal je inspiratie vandaan?

Ik kan mijn inspiratie uit heel erg veel dingen halen, eerlijk gezegd door gewoon om me heen te kijken. K. Schippers heeft ooit gezegd “Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is”. De kleuren van een spijkerbroek. De kleuren van het strand. Een mooi schilderij. De kleuren van het echtpaar Eames.

Wat is je grootste kleurblunder?

Een vergrijsde licht turquoise kleur toepassen in een kamer op het noorden. Het noorderlicht maakte deze kleur echt grijs. Gelukkig had ik hem uitgeprobeerd op een groot vel papier voordat ik de kleur op de muur zette. Maar ik had toen niet gedacht dat de kleur van het licht zoveel invloed zou hebben. Dat kleuren ook veel invloed op elkaar hebben, kwam ik een aantal jaren later achter toe ik een zachte rood naast een zacht vergrijsde roze schilderde. Het roze werd beïnvloed door het rood en veel feller (dus snel overgeverfd).

Welke kleuren gaan we volgens jou veel zien in 2012?

De oranje-roden!

Hoe kun je goede kleurcombinaties maken?

Volg je hart, denk niet te lang na! Er is geen goed of fout.

De kleur op de foto bovenaan is Real Indigo uit de Flexa Pure collectie

nog meer: Kleur