Dit zijn de bekendste kleurencombinaties en dit is hun effect

beeld vtwonen Beeld

Kleur kan een ruimte maken of breken. Bepaalde kleurencombinaties werken beter dan andere, maar waarom is dit eigenlijk? En waar moet jij dan voor gaan? Alsjeblieft: een lesje kleurencombinaties.

Lees verder onder de advertentie

Tijdloos zwart-wit

De discussie of dit nu in feite wel of geen ‘kleuren’ zijn laten we voor het gemak even buiten beschouwing. Het blijft namelijk één van de meest gemaakte kleurencombinaties: zwart met wit. Simpel maar doeltreffend. Deze combinatie levert een prachtig contrast op, wat je huis meer dimensie geeft. Het is een goed idee om eerst na te denken over welke van de twee kleuren de basis gaat vormen. Deze basis vul je vervolgens aan met meubels of accessoires in de contrasterende kleur.

Gedurfd colorblocking

Voor een vrolijk huis combineer je verschillende felle kleuren met elkaar. Dit fenomeen heet colorblocking. Je kiest een paar opvallende kleuren en voegt deze bij elkaar. Vind je dit nog wat eng? Ga dan bijvoorbeeld eerst voor een groot kleurrijk kunstwerk aan de muur en maak het af met een paar accessoires. Voorbeelden van felle kleuren die mooi met elkaar combineren: zachtroze met tropisch groen, kobaltblauw met oranje of koraalrood met lila. Wil je liever geen nieuwe items aanschaffen? Vergeet niet: een likje verf doet ook wonderen.

Voorbeeld nodig? Kijk binnen in dit kleurrijke huis in Denemarken.

Lees verder onder de advertentie

Stijlvol ton sur ton

Ook een hele bewuste manier om kleurencombinaties in te zetten is een ton sur ton kleurpalet. Hierbij kies je één kleur die je in het gehele interieur doorvoert. Zowel op de muren als in de meubels en ja, ook in de accessoires. Het verschil zit hem in de tint. Ga je bijvoorbeeld voor groen, dan kun je de muren donkergroen schilderen. Voor deze muur zet je een mintgroene bank en maak je het af met accessoires die qua kleur net tussen de twee inzitten. Zo’n ton sur ton kleurpalet geeft een huis rust.

Shop kleurencombinaties…

Bron: vtwonen 06-2020 | productie Living Inside | Fotografie Martin Sølyst | Tekst en styling Eva-Marie Wilken

Lees verder onder de advertentie