De invloed van kleuren

beeld vtwonen Beeld

Bij het kiezen van een kleur voor in huis wordt er niet altijd gedacht aan de invloed die ze hebben. Kleuren kunnen ruimtes groter of juist kleiner laten lijken, en geven allemaal hun eigen sfeer.

Lees verder onder de advertentie

Koud of warm

Kleuren hebben invloed op de manier waarop we de grootte van een ruimte waarnemen. Koude kleuren laten een ruimte groter lijken, doordat ze het licht weerkaatsen. Warme kleuren zijn voorgrondkleuren en komen bij het binnenkomen van een kamer naar voren, zo hebben ze een verkleinend effect. Als je een warme gele kleur met een koude kleur blauw mengt, creëer je een koele gele kleur. Zo kun je ook een koude violet een warmer effect geven, door er wat rood bij te doen. Het begrip warm en koud staan in verhouding met elkaar.

Licht of donker

Het gebruik van een donkere kleur in huis, zoals antraciet, bruin of dieppaars roept een sfeer van geborgenheid en gezelligheid op. Er zal wel meer licht geabsorbeerd worden, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Let er dus bij de samenstelling van je kleurenpalet op dat er evenwicht is en combineer met lichte tinten. Die zullen op hun beurt de ruimte opnieuw helder en licht maken. Ook door met glansgraden te spelen, creëer je een speels effect in de ruimte. Glanzende kleuroppervlaktes zullen dieper en intenser overkomen dan matte en meer licht weerkaatsen.

Kleur in dessins

Patronen geven een ruimte een speelse uitstraling en een persoonlijke sfeer.

Lees verder onder de advertentie
  • Kies ervoor één muur te bekleden met een behang waarmee je echt een statement maakt.
  • Herhaling werkt krachtig. Kies kleuren uit het behang en herhaal deze door gebruik te maken van kleine woonaccessoires. Dit geeft eenheid.
  • Heb je een neutrale witte of lichtgrijze basis, dan kun je ervoor kiezen om een accentkleur uit het behang terug te laten komen in grotere meubelen. Dit werkt ook andersom: heb je een felgekleurd meubel, kies dan een behang waar deze kleur in terugkomt.
  • Ook sterk is het combineren van verschillende gedessineerde stoffen in hetzelfde kleurpalet als het behang. Als je je streng aan het palet houdt, krijg je geen kakofonie, maar eenheid. Het werkt het krachtigst als je kiest voor dessins met slechts twee kleuren.
  • Ook met gordijnen met een dessin kun je eindeloos variëren. Heb je geen zin in hoge kosten, kies dan voor enkele banen, die je aan de zijkanten hangt, of vouwgordijnen waarvan je de stof kunt wisselen.

Bron: vtwonen home guide 2015