Verven maar! Dit zijn de beste kleuren voor de kinderkamer

vt12 2022 huiscollectie behang/vloer/verlichting Beeld vtwonen 12-2022 | fotografie peggy janssen | styling sanne ketelaar
Beeld vtwonen 12-2022 | fotografie peggy janssen | styling sanne ketelaar

Is je peuter echt geen peuter meer, maar inmiddels een kind met een eigen mening? Dan is de kans groot dat hij of zij zelf wil meedenken over het interieur van de kamer - en daar hoort ook een kleurtje op de muren bij. Deze kleuren zijn dan de beste opties.

Lees verder onder de advertentie

De beste kleuren voor de kinderkamer

De kinderkamer is voor veel kinderen een ruimte waar ze veel tijd doorbrengen. Ze slapen er niet alleen, maar maken er ook hun huiswerk en spelen er met vriendjes en vriendinnetjes. Het is dus belangrijk dat ze zich er op hun gemak voelen. Zo'n plek creëer je in eerste instantie door naar hun eigen smaak te luisteren, maar ook de kleurenpsychologie heeft het een en ander te vertellen over de beste kleuren voor een kinderkamer.

  • Bij baby’s wordt aangeraden om voor primaire kleuren te gaan, bij wat oudere kinderen geldt een andere regel. Kleurpsychologen raden namelijk aan om voor warme kleuren zoals oranje, rood en geel te gaan. Deze kleuren hebben niet alleen een vrolijk effect op het kind, ze hebben ook een rustig effect waardoor je kind een bepaalde ontspanning zal ervaren in zijn of haar kamer.
  • Dat betekent overigens niet dat koele kleuren een no-go zijn. Kleuren als blauw of groen doen het ook goed, maar dan vanwege een heel andere reden. Ze doen ons namelijk aan landschappen denken en bieden daarom een gevoel van rust en ontspanning.
  • Als derde optie zou je voor pasteltinten. Hoewel deze de ruimte weer een totaal andere uitstraling meegeven, doen ze psychologisch gezien hetzelfde voor je kind: ze bieden rust en ontspanning. Bovendien bevorderen ze een goede nachtrust van je kleintje.

LEES OOK
Is je kind nog wat jonger? Deze kleuren doen het juist goed op de babykamer

Lees verder onder de advertentie

Schoolbordverf als alternatief

Enkele jaren geleden was schoolbordverf een heuse trend, maar het is nog altijd geliefd onder kinderen. Het zorgt ervoor dat ze eindeloos op de muur kunnen tekenen en hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Schoolbordverf is inmiddels in allerlei kleuren verkrijgbaar. En ook als je voor klassiek (vrij hard) zwart gaat, wordt het met kindertekeningen lieflijker gemaakt. Een leuk alternatief, dus. Ook leuk: geef één wand een van de bovenstaande kleuren en één wand schoolbordverf om het beste van twee werelden te combineren.

LEES OOK
Ga aan de slag met schoolbordverf in alle kleuren van de regenboog

Kindvriendelijke verf

Als volwassene raak je de muren in je huis maar weinig aan. Kinderen daarentegen... die lijken elke kans aan te grijpen om hun vettige handen tegen de muur te plaatsen. Dat hoeft geen probleem te zijn als je voor goed afwasbare verf gaat. Muren met deze verflaag kunnen tegen een goede schrobbeurt en verliezen hun laagje kleur niet snel. Afwasbare verf is een wat duurdere optie dan ‘normale’ verf, maar is zeker in de kinderkamer de investering waard.

Lees verder onder de advertentie

Voor meer kleur in de kinderkamer...

Bron beeld: vtwonen 12-2022 | fotografie peggy janssen | styling sanne ketelaar