De babykamer trends van 2023: vintage & vrij

beeld vtwonen Beeld

‘Als er een kindje opkomst is, zeker bij de eerste, rennen de meeste ouders meteen de plaatselijke super store in voor een compleet nieuwe babyuitzet’, merkt vtwonen stylist Liza Wassenaar op. Dat is volgens haar niet nodig. Het restylen van oude meubels en mixen van vintage met nieuw geeft namelijk karakter en eigenheid. De babykamer trends van 2023 moedigt ouders aan om lekker buiten de lijntjes te kleuren.

Lees verder onder de advertentie
 Gordijnen voor de kast zelfgemaakt van effen linnen, per strekkende meter € 22,50 (kniphal.nl). Fopspeen kers € 4,50 (dekleineparade.com). Wandplank zelfgemaakt.donkerbruine knuffelbeer Bernard van Bonton € 24,-, knuffel vos Renard Tissu van Bonton € 22,-, metalen ovale opbergmand in kleur Roest van Hay € 49,-, ronde gestreepte opbergmand van Oyoy Living Design, set van 3 € 60,-, muziekmobile Moon & Star van Konges Sløjd € 47,-, beige metalen opbergbox van Ferm Living € 65,-, houten borstel in vorm van schelp van Konges Sløjd, set van 3 € 40,-, bedhemel in kleur Almond van Konges Sløjd € 100,-. roze koffer van Bonton € 29,-, set koffertjes met print van Oyoy Living Design € 24,90, knuffel paard in Dusty Rose van Ferm Living € 55,- , witte pyjama Dot van Studio Feder € 60,-, gebreid roze dekentje Akira Brick van Hvid € 90,-, dekens in de kast: lichtroze Mellow Tawny Blanket van Garbo & Friends vanaf € 55,-, Cinnamon Muslin Filled Quilt van Garbo & Friends € 120,- (storeofdaydreams.com). Lichtbeige rolgordijn Beeld JA | vtwonen special 13-2021 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen special 13-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Ledikant van Louks familie. Commode Marktplaats. Aankleedkussenhoes gemaakt door Lidians moeder. Stokpaard kraamcadeau. Spiegels De Weldaad. Wandplank Søstrene Grene. Kunstwerk ooievaar Sjakie’s. Kunstwerk Mia @andwonderstudio. Overig onbekend.  Beeld vtwonen BK8- 5 2022 | styling Ilona Jongepier |  fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen BK8- 5 2022 | styling Ilona Jongepier |  fotografie Dana van Leeuwen

De babykamertrends van 2023: een leidraad

Als aanstaande ouder heb je ongetwijfeld een waslijst aan dingen die je nog wilt doen voor de komst van je baby. Een van de belangrijkste to-do’s is de babykamer gezellig maken. Het liefst een beetje op tijd. Hoe je de kamer van jullie kindje gaat inrichten, is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar de babykamer trends van 2023 kunnen een prima leidraad zijn.

Een tikkeltje meer volwassen

Babyblauw en zachtroze? Behang van wolkjes, regenbogen en teddyberen? Blijft leuk, maar het mag een tikkeltje meer volwassen aankomend jaar. Liza: ‘Ook de meer geraffineerde kleuren als oudroze, beige of diep donkerblauw zijn heel geschikt voor de babykamer. Het hoeft in ieder geval niet per se babybehang te zijn.’ Dus vind jij bloemetjesbehang of nachtblauw behang mooi? Ga ervoor. Liza: ‘Lieflijk wordt het toch wel, met al die kleertjes in klein formaat en spullen als een babynestje en aankleedkussen.’

Kleuren voor baby’s uit het jaar 2023

Het zal je misschien verbazen, maar er is niet één specifieke trendkleur die we en masse ‘moeten’ hebben voor de babykamer in 2023. ‘De babykamer van 2023 mag eigenlijk gewoon een verlengstuk zijn van de rest van het interieur, waarbij je je look and feel doorvoert.’

Lees verder onder de advertentie

Heb je last van keuzestress nu álles geoorloofd is in de kamer van je kleine? Met groen en blauw zit het altijd wel snor. Volgens de kleurenpsychologie hebben deze kleuren namelijk een bewezen kalmerend effect op ons brein. Kies je groen of blauw, dan kan dat dus wel eens voordelig voor je uitpakken. Toch gebroken nachten? Aan de kamer zal het in ieder geval niet liggen.

Hergebruiken en opknappen

Een van de meest opvallende babykamer trends van 2023 is het mixen en matchen van oud en nieuw. Dus geen kant-en-klaar kamertje met een commode, ledikant en kast, maar het betere speurwerk naar vintage parels, die je vervolgens een beetje (of als je er zin in hebt heel rigoureus) opknapt en helemaal naar je zin maakt.

LEES OOK
De meest geschikte en minder geschikte kleuren voor de babykamer

Lees verder onder de advertentie

Neus bijvoorbeeld rond op de zolder van je ouders of grootouders, want nostalgische items uit onze tijd zijn weer helemaal van nu. Vergeet niet om ook eens rond te kijken in je eigen huis: misschien heb je meubels staan die je kunt restylen voor de babykamer. Zo heeft Liza voor haar baby een paar bijzettafeltjes omgetoverd tot ware pronkstukken. ‘Die tafeltjes hangen nu omgekeerd boven de commode waar ze dienst doen als 3D-collages met snoezige frutsels, kinderboeken en andere verzamelobjecten.’ Voor een commode heb je op de plaatselijke antiekmarkt of in de kringloopwinkel vast al beet. Zo’n meubel opknappen is zo gedaan en het geeft je de kans om ‘m helemaal naar je zin te maken. Te beginnen met een lik verf, nieuwe knoppen, een behang aan de binnenkant van de lades en eventueel andere (hogere) poten.

Lees verder onder de advertentie

Imperfectie, een duurzame babykamer trend

Wees niet bang om een beetje buiten de lijntjes te kleuren bij het opknappen en combineren van meubels in de babykamer. ‘Het hoeft lang niet meer zo picture perfect in 2023. We willen juist karakter en eigenheid zien.’ Kortom, durf creatief te zijn: die babykamer is je canvas. Bovendien is deze trend van hergebruik niet alleen duurzaam; je bespaart er ook nog eens de nodige knaken mee. Toch fijn met die alsmaar stijgende gasrekening.

LEES OOK
Duurzaam wonen? Daar helpt vtwonen je graag bij

“Als je nachtblauw behang mooi vindt, doe dát dan. Lieflijk wordt het toch wel met de kleertjes, het babynestje en een aankleedkussen.”

Lees verder onder de advertentie

Babykamer trends van 2023: decoraties

En wat is er op het gebied van babykamer decoratie volgend jaar booming?

Rotan

Lees verder onder de advertentie

Rotan heeft een tijdreis van 50 jaar gemaakt, van de jaren 70 in de vorige eeuw tot de jaren 20 van deze eeuw. Wat hebben we een boel rotan meubels voorbij zien komen. Een trend die nog niet is overgewaaid in 2023 en waarvan we stiekem hopen dat-ie dat voorlopig ook niet gaat doen. Dit otan wandrek van KidsDepot is perfect voor boven de commode en wie weet zie je deze over 30 jaar ook weer terug in de babykamer van je kleinkind.

Organisch

Afgeronde, organisch gevormde meubels winnen meer en meer aan terrein, óók binnen de vier muren van de babykamer. Van wiegjes, stoelen en hockers tot wandrekken en spiegels. Het staat ruimtelijk en zacht en het gebrek aan hoekige punten is prettig voor als die kleine straks de eerste stappen zet.

Lees verder onder de advertentie

Textuur

Sterren, manen en zonnen prijken hoog bovenaan de lijst van babykamer trends van 2023. Op de voet gevolgd door slingers met stoffen vlaggen, lampions en pompons. Dit zijn grappige tools om diepte en textuur toe te voegen. Ook luchtballonnen en wolken drijven langs in de babykamers trends van 2023.

Lees verder onder de advertentie

Snoezig voor de babykamer…