Dág ledikant, hallo peuterbed: dit moet je over deze mijlpaal weten

Jouw kleintje wordt met de dag groter en wijzer. Het ledikant is het tastbare bewijs dat de tijd niet heeft stilgestaan. Eerst leek het nog zo’n kolossaal ding en amper drie jaar later is het te krap en klautert jouw kleuter er misschien zelfs uit. Tijd voor een peuterbed! Maar wanneer dan precies? En wat is het verschil eigenlijk tussen een ledikant, juniorbed en meegroeibed?

roze peuterbed
Juten vloerkleed Dots van Ferm Living (vtwonen.be). Dekbed- overtrek Honeysuckle Muslin van Garbo & Friends, 140×200 cm (lidor.nl). Kussen in vorm van huis Celia Mink van Camomile London, gevlochten opberg-mand  appelvorm van Ferm Living, miniatuur-items van Maileg: roze houten bed, keuken, badkamerwastafel, ballet dance room met big sister mouse (storeofdaydreams.com). Mini-schommel (feloufamilyhouses.nl). Roze ronde poppenhuistafel (maileg.com). Zwarte ronde  poppenhuisstoelen (ilovespeelgoed.nl). Knuffel konijn, houten poppenhuismeubels bed, kast en stoel (zarahome.com). Wanddecoratie ballon Byon Dusty small (psikhouvanjou.nl). Stof voor gordijnen, roze gewassen linnen (kniphal.nl). Vloer visgraat eiken bruin geolied van vtwonen (karwei.nl).

Het beste bedje voor deze nieuwe fase

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een ledikant en een peuterbed? Het antwoord daarop schuilt voornamelijk in de maatvoering: een ledikant is minimaal 120 centimeter lang en 60 cm breed. Ook kan de bodem van een ledikant in hoogte versteld worden. 

Een peuterbed

Peuterbedden zijn net iets groter, vaak 150 centimeter lang en 70 centimeter breed. Deze bedden hebben meestal een rekje rondom met een smalle opening aan de zijkant, zodat de kleintjes niet uit hun bedje rollen. Een handige toevoeging is de lade onder het peuterbed: ideaal voor het opbergen van speelgoed waar de kleine makkelijk bij moet kunnen.

LEES OOK
Dit ledikant past bij de woonstijl van de babykamer

Een meegroeibed of juniorbed

Met een meegroeibed (ook wel doorgroeiledikant) bespaar je jezelf heel wat rompslomp én centen. Deze wat grotere ledikanten (150 bij 70 centimeter) hebben een aantal demontabele spijlen waardoor het bedje geschikt is van 0 tot zes jaar.

Sommige merken gebruiken de term juniorbed voor een peuterbed. Hiermee zeggen ze eigenlijk dat het een soort overgangsbed is van ledikant naar een eenpersoonsbed, maar de maten van een peuterbed en juniorbed zijn in feite hetzelfde.

Wanneer is je kind klaar voor de overstap van ledikant naar peuterbed?

De overstap van ledikant naar peuterbed is een grote stap voor kinderen maar misschien nog wel een grotere stap voor hun ouders. Blijft je kindje de hele nacht in bed of staat jouw dreumes binnen de kortste keren aan jullie bed? Wanneer zijn jullie (ja, jullie allemaal) toe aan een peuterbed? Hoewel dat super persoonlijk is, zijn er enkele richtlijnen.

Wanneer je kindje minder dan 20 centimeter ruimte overhoudt (in de lengte), is het echt tijd voor een peuterbed. Vermoedelijk als je je peuter drie jaar oud is. Dat is bovendien de leeftijd die deskundigen adviseren voor de overgang naar een groter bed. Doe je het eerder dan riskeer je een heleboel gespook ’s nachts. Voor de leeftijd van drie begrijpen kinderen namelijk nog niet wat het betekent om een hele nacht in bed te moeten blijven liggen.

INSPIRATIE OPDOEN
5x binnenkijken in babykamers

Hieraan voldoet een veilige slaapplek

Natuurlijk wil je dat je kleintje lekker slaapt. Nog belangrijker is dat hij of zij veilig is gedurende de nacht, anders doe jij ook geen oog dicht. Met deze maatregelen zit je goed:

  • De meeste peuterbedden hebben een bedhekje dat voorkomt dat kindjes uit bed rollen. Kies jij voor een standaard eenpersoonsbed dan is het aan te raden er los een kinderbedrail bij te kopen die omlaag te klappen is voor het in- en uit bed stappen.
  • Een bedbodem moet stevig zijn en niet kunnen doorzakken. De gouden oude lattenbodem is betaalbaar en ventileert het beste.
  • Een hemeltje of klamboe over het bed hult elke kinderkamer in een sprookjessfeer. Let er altijd goed op dat de lappen stof niet in het bed terecht kunnen komen. Kleine kinderen kunnen in de knoop raken, met heel nare gevolgen. Hetzelfde geldt voor koorden en snoeren.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht op de kinderkamer en voorkom dat het te warm wordt. Plaats het peuterbed daarom liever niet dichtbij een radiator.
  • Nu je kindje vrij is om te gaan en staan, is het extra belangrijk dat de kamer kidsproof is. Beveilig stopcontacten, zet was- en schoonmaakmiddelen achter slot en grendel (en medicijnen buiten bereik) en monteer een traphekje.

ZELF AAN DE SLAG
DIY stylish traphekje

Hoe lang in het peuterbed?

De kinderjaren vliegen voorbij en het zal niet lang duren of ook het peuterbed kan naast het ledikant in de schuur gestald of naar de kringloop worden gebracht. Hoe lang een peuterbed precies mee gaat, is met name afhankelijk van de lengte van jouw ukkie. De meeste kinderen ontgroeien het peuterbed of overgangsbed met een jaar of zes. Is hij of zij er rond het derde levensjaar op overgegaan, dan hebben jullie er dus zo’n drie jaar plezier van gehad.

Is dat je wat te karig? Je kunt prima de overstap van ledikant naar eenpersoonsbed maken. Je hoeft dan ook niet te shoppen voor een matras en beddengoed. Koop wel een laag bed voor je peutertje, zoals dit bed uit de vtwonen juniorcollectie en overweeg een kinderbedrail om vervelende valpartijen voor te zijn.

nog meer: kinderkamer