2 kinderen op één kamer: zo pak je dat aan

beeld vtwonen Beeld

Bij ruimtegebrek of gezinsuitbreiding kan het voorkomen dat twee kinderen samen een kamer moeten delen. Met deze slimme, praktische en kindvriendelijke oplossingen voor een gedeelde kinderkamer zijn zowel de kids als papa en mama blij.

Lees verder onder de advertentie

Maak ze enthousiast

Enige weerstand kun je best verwachten als bekend wordt dat twee kinderen een kamer moeten delen, maar met een beetje kunst en vliegwerk en een flinke dosis fantasie zijn ze vrij snel enthousiast te krijgen. Creëer samenhorigheid, maak van het bedritueel een gezellig samenzijn en zorg voor aaneengeschakelde bedden met speelplek in het midden.

Zorg voor voldoende opbergruimte

In een rustige, prikkelarme omgeving kom je beter tot rust. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte voor speelgoed, vooral in een gedeelde kinderkamer, waar twee kinderen slapen. Kies bij ruimtegebrek voor opbergmogelijkheden onder de bedden of ga de hoogte in met planken of rekken, waarop je weer dichte mandjes of opbergdozen kwijt kunt. Geef de kinderen de verantwoordelijkheid over een eigen ‘schatkist’. Het stelt ze in staat te waken over hun eigen spullen en leert ze spelenderwijs opruimen.

Geef ze een eigen plek

Hoewel de meeste kinderen het best gezellig vinden om samen een kamer te delen, is een eigen plek (met eigen spullen) ook belangrijk. Laat ze niet alles delen, maar zorg voor een eigen nachtkastje of bedlampje (als dit kan). Een ladekast of commode is trouwens prima te gebruiken als roomdivider, maar een kamerscherm of gordijn zorgt ook voor een beetje privacy. Het afbakenen van een eigen plek kan ook met verf: schilder vlakken op de muur in de lievelingskleur van je kind of ga voor een stuk kurk achter het bed. Niet alleen zacht, maar ook ideaal om eigen foto’s, knipsels en tekeningen aan op te hangen. Slapen de kinderen op zolder? Denk dan eens aan een bedstee onder een schuin dak. Gordijntjes of luiken maken zo’n knus nestje helemaal eigen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Ga de hoogte in

Een stapelbed is een goed alternatief voor een kleine kamer. En zeg nu zelf, het is toch ook heel gezellig om boven elkaar te slapen? Trouwens, meer dan één muur heb je bij dit idee niet nodig, er blijft dus genoeg ruimte over voor een kast, kledingroede en (inklapbaar) bureau. Heb je een grote slaapkamer, dan zijn twee hoogslapers ideaal. De ruimte onder het bed kan hierbij ingericht worden met een bureau, klein bankje of een kindertafeltje met stoeltjes.

Kies voor flexibele meubels

Een beetje buiten de gebaande paden denken levert vaak de leukste ideeën op, ook op meubelgebied. Gebruik een staande kapstok of een oud turnrek voor badjassen en kleding en doop de oude commode om tot ladekast. Zelfs een peuterbedje kan nog best een ronde mee op een tienerkamer: met veel kussens en misschien een nieuwe matras maak je daar in een handomdraai een knus zeteltje van.

Lees verder onder de advertentie