2 kinderen op 1 kamer? Met deze tips wordt dat dubbelfeest

Niks zo fijn als een vol huis. Er is alleen één maar, want als je meer kinderen dan kamers hebt, dan is het nodig dat (tenminste) twee een slaapkamer delen. Met een paar fijne kneepjes uit het interieurvak zorg je ervoor dat iedereen een eigen plekje heeft en 2 kinderen op 1 kamer een regelrechte hit wordt.

bedstee kinderkamer
1. Lichtbox A5 Long van A Little Lovely Company, 50x15x6 cm (lxbxd) € 62,50 2. Mobiel Regenboog van CamCam Copenhagen, 29×18 cm € 33,95 3. Dierenkop Rendier van Kidsdepot Zoo, 50x30x18 cm (hxbxd) € 39,95 4. Deken Rainy Days van Brita Sweden, 180×30 cm € 173,- 5. Deken baby van Camcam Copenhagen, 100×100 cm € 56,95 6. Knuffel Jungle Aap van Kidsdepot, 40×30 cm € 39,95 7. Dekbedovertrek Candyfloss Junior van Done by Deer, 100×135 cm € 49,95 8. Meetlat Giraffe van Roommate, 115×28 cm € 67,- 9. Kussensloop Odette van La Cerise sur le Gâteau, 65×65 cm € 24,95 10. Kussen Star van Roommate, 36×42 cm € 32,99 11. Kussen Dots van Ferm Living, 30×30 cm € 34,- 12. Kussen Egel van Bloomingville, 30×48 cm € 71,- 13. Ledikantdeken Belize van Koeka, 100×150 cm € 79,95 14. Bedlinnen Junior van CamCam Copenhagen, 140×100 cm € 65,95 15. Tent Tipi van Sebra, 140x120x110 cm (hxbxl) € 149,- 16. Mand Wire van Kidsdepot, 38x29x23 cm (lxbxh) set van 3 € 49,95 17. Deken baby van Camcam Copenhagen, 100×100 cm € 56,95 18. Vloerkleed Liz van Naco, 140×70 cm € 44,95 19. Kussen Olifant van Oyoy, 40×40 cm € 33,99 20. Kussen Mini Arrows Grid van Roomblush, Ø 40 cm € 33,-. Overig privébezit

2 kinderen op 1 kamer = delen

Een kamer delen met je broer of zus? Sommige kids vinden dat vooral heel gezellig. Misschien zelfs wel een beetje té leuk, oftewel klessebessen tot lang voorbij hun bedtijd. Maar naarmate je kinderen ouder worden, zal de behoefte aan privacy toenemen. Een eigen plek om zich terug te trekken na een drukke dag op school of om in alle rust even te kunnen bijkletsen met een vriendje of vriendinnetje is dan prettig. Kijk eens of je wat meer eigen ruimte kunt creëren met een roomdivider tussen de bedden, zoals:

  • een sfeervol kamerscherm,
  • een vakkenkast met leuke manden en (hang)planten,
  • mooie hemels boven de bedden,
  • stapelbedden (die zijn ook nog eens ruimtebesparend),
  • of een gordijn tussen de bedden dat ze naar behoefte kunnen sluiten. Laat allebei je kids een eigen gordijnstof uitzoeken en stik de twee stoffen aan elkaar.

Alle smaken verzamelen

Een kamer delen kan dus hartstikke prima zijn. Toch vinden kinderen het soms ook fijn iets helemaal van zichzelf te hebben. Bovendien ontwikkelen ze naarmate ze ouder worden steeds meer een eigen smaak. Dat is iets om, waar mogelijk, aan tegemoet te komen. Als kinderen dezelfde smaak hebben, dan is project ‘2 kinderen op 1 kamer’ een stuk gemakkelijker dan bij kinderen die wat verder uit elkaar liggen wat betreft leeftijd en interesses.

Dus hoe behoud je eenheid in het interieur van de kinderkamer, zonder oog te verliezen voor de persoonlijke smaak van de kleine bewoners? Werk in ieder geval met één kleurpalet. Zo blijft het harmonieus, ook als de verdere invulling van het interieur alle kanten op gaat – wat we ons kunnen voorstellen als er 2 kinderen op 1 kamer slapen.

Hebben de kinderen verschillende lievelingskleuren? Laat die kleuren dan terugkomen in kleine accenten. Dat kan prima als de basis verder rustig is. Bijvoorbeeld: een palet van zand, wit en lichtgrijs met voor het ene kind saliegroen als accentkleur en voor het andere zacht geel. Doe je verder tegoed aan de trend van natuurlijke materialen (we noemen rotan, riet, bamboe, hout). Zij hun zin en jij hoeft je niet groen en geel te ergeren aan vloekende kleuren. Lees: Paw Patrol ontmoet Angelina Ballerina.

View this post on Instagram

A post shared by Alina | Nordic Interior | (@zuhauselig)

Hebben de kinderen verschillende lievelingskleuren? Laat die kleuren dan terugkomen in

accenten

TIP: Berg speelgoed en kleding van de oudste wat hoger op, zodat het buiten bereik is van de jongste. Als het goed is, zijn de spulletjes van de benjamin inmiddels minder interessant voor de oudste.

Een werkplek voor 2 kinderen op 1 kamer

Huiswerk kunnen maken op de kinderkamer is een pré voor schoolkinderen en even gamen, knutselen of tekenen is dat net zo goed. Zorg daarom als je de ruimte hebt voor een bureau met plek voor twee. Plaats een lang bureaublad met ladekastjes aan twee kanten ter ondersteuning en voor voldoende opbergruimte. Zet een plant (die schijnen leerprestaties te verbeteren) en een tijdschriften organizer in het midden bij wijze van afscheiding en hang op beide werkplekken een wandlampje op. Nog twee fijne bureaustoelen aanschuiven en klaar ben je.

Houdt het opgeruimd

Twee kids is twee keer zo veel speelgoed en kleding. Waar laat je alles in een kamer waar ook al twee bedden staan? Een kast van formaat is broodnodig. Investeer als het even kan daarnaast ook in een opbergmeubel, zoals een bed met lades of een speelgoedkist. Benut in ieder geval de wanden met wandhaken, planken voor boeken en manden, zet een kapstok neer voor kledingaccessoires en maak gebruik van handigheidjes als deurhangers en organizers. Voor te klein geworden kleding en vuile was zet je twee grote manden neer, zodat het niet op de vloer belandt.

OPGERUIMD?
Met deze handvatten blijft de kinderkamer langer opgeruimd

Slapen, niet spelen

Je kunt er ook voor kiezen de kinderkamer heel rustig te houden en ‘m helemaal in te richten als slaapkamer. Voor spelen reserveer je in dat geval een speciale speelplek elders in huis. Het voordeel daarvan is dat de slaapkamer minder vol staat. Kies kalmerende kleuren voor de kinderkamer. Zowel van de blauwe slaapkamer als van de groene slaapkamer is aangetoond dat ze bevorderlijk zijn voor de nachtrust. Hang ten slotte verduisterende gordijnen voor de ramen zodat het lekker donker is bij het naar bed gaan, óók op de langste dagen.

Met deze items wordt het nóg gezelliger

nog meer: kinderkamer