Woonidee: maak de keuken eigen met een keukenblad van tweedehands hout
Verduurzamen en recyclen kun je in bijna alle ruimtes van je huis toepassen. Zelfs als je low-budget aan de slag wilt in de keuken, zijn er genoeg opties. Zo zagen we in de keuken van Caroline een keukenblad gemaakt van een oude kast.
Van oud naar nieuw
In het huis van Caroline en Henk in Utrecht viel het keukenblad meteen op. Ze maakten het van een marmeren aanrecht plaat en hout van een oude kast. Zo gebruikten ze oud materiaal weer voor iets 'nieuws'. Het voordeel is dat je op deze manier met een klein budget, een grote make-over kunt doen.
Verschillende materialen
De materiaalkeuze van je keukenblad is belangrijk voor de uitstraling van je keuken. Maar vergeet niet: als echte keukenprins(es) kun je het best een materiaal kiezen dat goed tegen een stootje kan. Op basis van je interieurstijl kun je op zoek gaan naar iets dat daarbij past. Materialen hebben allemaal hun eigen kenmerken. Kunststof is hygiënisch, beton kan goed tegen hitte en hout is met bijna iedere stijl te combineren.
Hout als keukenblad
Aangezien hout met bijna iedere stijl valt te combineren, zoomen we hier op in. De mogelijkheden met hout lopen erg uiteen, in positieve zin. Heb je bijvoorbeeld een oude deur, vintage vloerplanken of antieke kast van eiken- of essenhout? Dan zit je helemaal goed. Deze houtsoorten zijn erg geschikt voor een keukenblad. Vooral Europees eikenhout is sterk en vochtbestendig.
Verzorging
Als het hout al is behandeld met olie, kun je het bij kleine beschadigingen opschuren en opnieuw met olie behandelen. Je kunt je houten keukenblad het best twee keer per jaar met onderhoudsolie behandelen.
Een houten keukenblad is gevoelig voor vocht. Je kunt er dus beter geen natte doeken op laten liggen, dit geeft lelijke vlekken. Hout is een natuurproduct dat ‘werkt’. Het krimpen of uitzetten van je keukenblad zal grotendeels afhangen van de luchtvochtigheid. Een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60% is ideaal, dit kun je in meten met een hygrometer.