keuken

Dit zijn de 6 meest gemaakte fouten bij het koken met een airfryer (én zo voorkom je ze!)

 
Airfryer Gourmia. Overig herkomst onbekend. beeld via Unsplash | fotografie Kalisha Ocheni
beeld via Unsplash | fotografie Kalisha Ocheni
 
Leestijd 3 minuten

De airfryer is ideaal om snel lekkers op tafel te zetten. Toch is een foutje tijdens het koken en bakken er zo ingeslopen. Zonde, want dat gaat ten koste van je apparaat en de smaak van het eten. Daarom: de 6 meest gemaakte fouten bij het koken met een airfryer, plus tips voor hoe het wél moet.

Lees verder onder de advertentie

1. De airfryer té vol proppen

Het is verleidelijk om de airfryer helemaal vol te stoppen, vooral als je haast hebt. Maar als je de mand té vol propt, kan de hete lucht niet goed circuleren. Het resultaat? Ongelijkmatig gekookt voedsel. Sommige stukken worden misschien niet goed gaar, terwijl andere juist verbranden. Niet helemaal de bedoeling. Bak liever in meerdere rondes en zorg voor genoeg ruimte tussen de stukken.

2. Geen olie gebruiken

Een van de grootste voordelen van de airfryer is dat je veel minder olie nodig hebt dan bij traditioneel frituren. Maar helemaal geen olie gebruiken is ook weer niet ideaal. Met een theelepel olie geef je een hele mand vol al een mooie gouden korst.

Tip
Koolzaadolie en kokosolie hebben een laag rookpunt en zijn daarom niet zo geschikt om te gebruiken in de airfryer. Avocado-olie gaat minder snel roken en is een betere keuze.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Beste koop: 5x de beste airfryer voor frituren, roosteren, grillen en bakken

3. De airfryer niet schoonmaken

Een schone airfryer is een must voor een goede, veilige werking en een lange levensduur van het apparaat. Vet en etensresten hopen zich na gebruik namelijk op in het apparaat - yikes - waardoor 'ie steeds lastiger schoon te krijgen is. Wen jezelf aan om het apparaat elke keer na gebruik schoon te maken. Eerder schreven we al hoe je dat het best doet.

4. Voorverwarmen skippen

Het lijkt misschien niet nodig, maar net als bij een gewone oven is het belangrijk om je airfryer voor te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat het eten vanaf het begin gelijkmatig kookt en lekker knapperig wordt. Zet het apparaat 3-5 minuten aan voordat je het eten in het mandje stopt. De modernste airfryers hebben een voorverwarmfunctie, dus makkelijker kan bijna niet.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Hightech hoogstandje: 5 fancy apparaten voor de slimme keuken

5. Verkeerde temperatuur en tijd instellen

Elke airfryer is anders en elk gerecht vraagt om een andere bereidingstijd en temperatuur. Het is dus belangrijk om te weten hoe het apparaat werkt en wat de beste instellingen zijn voor het eten dat je wilt koken of bakken. Te hoog of te laag instellen kan leiden tot aangebrand of rauw eten. Houd voor het beste resultaat altijd de aanbevolen temperatuur aan die in het recept óf in de handleiding van de airfryer staat.

6. Het eten niet halverwege omdraaien

Voor gelijkmatig gekookt eten is het belangrijk om de stukjes halverwege de kooktijd even om te draaien. Dit geldt vooral voor grotere stukken zoals kip of aardappelen. Doe je dit niet? Dan kan de ene kant knapperig worden, terwijl de andere kant nog zacht of zelfs rauw is. Willen we niet. Zet een timer voor de helft van de kooktijd en draai het eten dan om met een tang of een spatel. Kost maar een paar seconden en maakt je eten aan alle kanten gaar.

Lees verder onder de advertentie

Shop airfryers