Een schone, frisse keuken: zo werkt een afzuigkap met koolstoffilter

 Oranje fluitketel en pan Le Creuset. Messen Suncraft, Opinel en Dille & Kamille. Kookboeken Ottolenghi, Jamie Oliver, Sergio Herman, Yvestown in de keuken, De Zilveren Lepel. Snijplanken Hay, Ikea en Serax. Peper- en zoutmolen Peugeot. Soeplepel Brabantia. Hangend rvs keukengerei Dille & Kamille. Percolator tweedehands. Schaaltje van een pottenbakkersmarkt. Afzuigkap en oven Ikea. Ovenhandschoen Kook. Pollepel Kookhuis aan de Maes. Beeld

Om te voorkomen dat kookgeuren in huis blijven hangen, gebruik je een afzuigkap. Heb je een recirculatie afzuigkap, dan is een koolstoffilter een must. Dit filter zorgt ervoor dat fijnstof en nare luchtjes geen kans maken, zodat je keuken een gezonde leefomgeving blijft.

Lees verder onder de advertentie

Schone lucht

Als je ‘s avonds staat te kokkerellen wil je niet dat woonkamer blauw staat. Gelukkig is daar een afzuigkap voor. Of je nu een inbouwafzuigkap, plafondunit of afzuigkap in het werkblad hebt: ze dienen allemaal hetzelfde doel.

Sommige afzuigkappen voeren condens af naar buiten, maar steeds vaker zie je de recirculatie afzuigkap met koolstoffilter. Deze afzuigkap filtert de lucht en blaast het terug de keuken in. Het handige hieraan is dat je geen afvoerbuis nodig hebt en dus geen gat in de muur of het plafond hoeft te maken. En geen gat betekent:

  • dat het energielabel van je huis hoger blijft.
  • grote verbouwingen niet nodig zijn.
  • er geen tocht uit de afzuigkap komt.
Lees verder onder de advertentie

Meer over verschillende afzuigkappen en waar je op moet letten bij de aanschaf en montage, lees je hier.

Wat is een afzuigkap met koolstoffilter?

Zo’n recirculatie afzuigkap heeft een koolstoffilter; een hartstikke belangrijk – en onmisbaar – onderdeel. Als de lucht circuleert in de ruimte, is het wel zo fijn (en gezond) dat deze gefilterd wordt. Je kunt sommige reguliere luchtafvoer afzuigkappen ook recirculerend maken door een koolstoffilter toe te voegen.

Maar, hoe werkt zo’n koolstoffilter nou precies? Wanneer de afzuigkap de vieze lucht naar binnen zuigt, gaan de koolstoffilters aan het werk. Koolstof heeft van nature de eigenschap om vuil op te nemen. Dus wanneer de vieze lucht langs het filter komt, worden de geurtjes en (soms schadelijke) fijnstof als een soort magneet uit de lucht gehaald. De schone lucht wordt hierna weer je keuken ingeblazen.

Lees verder onder de advertentie

Oppassen geblazen

Om ervoor te zorgen dat het koolstoffilter goed zijn werk kan doen, moet het regelmatig vervangen worden. Want helaas: koolstoffilters gaan niet onbeperkt mee. Als het filter vol zit, kan het niet meer optimaal vet en vieze lucht absorberen. Meestal moet je een koolstoffilter iedere 6 maanden vervangen.

Wanneer je dit niet op tijd doet, kun je schadelijke stoffen toelaten in je keuken. Zelfs keukenapparatuur en meubels kunnen vettig worden omdat de vetdeeltjes niet goed worden weggezogen. Vergeet ook niet om het rooster schoon te maken van de afzuigkap. Tip: met dit handige trucje kun je achterhalen of het tijd is om de afzuigkap schoon te maken.

LEES OOK
Schone vaat: de vaatwasser reinigen doe je zo

Lees verder onder de advertentie

Waar koop je koolstoffilters en wat kosten ze?

De koolstoffilters zijn meestal daar verkrijgbaar waar afzuigkappen dat ook zijn. Over het algemeen zijn er twee soorten:

  • Standaard koolstoffilter: Deze neemt tot 45% van de geuren op en moet om de 6 maanden vervangen worden. De prijs ligt rond de € 20.
  • Regenereerbaar koolstoffilter: Een duurzamer alternatief, omdat je hem meerdere keren kunt gebruiken. Meestal hebben ze een levensduur van ongeveer 2-5 jaar en om de 2 maanden kun je hem regenereren in de oven. Afhankelijk van het merk kan dit filter tot wel 85% van de geuren opnemen. De prijs begint rond de € 100.

Op basis van het typenummer van je afzuigkap kun je achterhalen welk filter je precies nodig hebt.

Lees verder onder de advertentie

Accessoires voor een opgeruimde keuken…

Bron: beeld: vtwonen 13-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen