Doe maar duurzaam: de heetwaterkraan bespaart energie én kosten

Red en blue kraan met verschillende functies: koud, heet, plat en bruisend water prijs op aanvraag (grohe.nl). Glazen met messing omhulsel van Nordal (vtwonen.be). Theepot (nordal.eu).  Beeld

Direct thee kunnen drinken of snel de aardappelen koken: met een heetwaterkraan is het zo gepiept. Niks mis met een waterkoker, maar eerlijk: kokend water uit de kraan is het toppunt van praktisch. En het leuke: je bespaart ook nog eens op de energierekening. Twijfel je over de aanschaf van een heetwaterkraan? Dit is waar je op moet letten. 

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt de heetwaterkraan?

Bij deze populaire kraan wordt een reservoir of boiler geleverd die je aansluit op de waterleiding. Dit reservoir staat onder druk waardoor het water altijd rond de 100 graden Celsius gehouden wordt. Er zijn boilers met een verschillende inhoud en het is maar net welke capaciteit (drie tot tien liter) het beste past bij jouw huishouden en behoeftes. De meeste kranen hebben een boiler met een capaciteit van vijf liter. De bekendste kokend water kranen zijn van Quooker, Grohe, Unito en Franke. Deze merken vind je ook alle vier in de vtwonen shop.

Voor- en nadelen

Bij een fikse uitgave als de heetwaterkraan is het altijd goed om de plussen en minnen op een rij te zetten. Wij gingen alvast op onderzoek uit:

De voordelen van een heetwaterkraan zijn:

  • Direct een kop heet water voor thee, oploskoffie, -soep en kokend water voor het bereiden van maaltijden. Ook handig voor het schoonmaken van apparatuur en babyflessen bijvoorbeeld.
  • Je bespaart energie: je hoeft geen water meer te koken voor het bereiden van maaltijden. En doordat je de waterkoker niet meer nodig hebt, bespaar je ook op de energierekening.
  • Het bespaart ruimte. Zeg maar doei tegen je waterkoker.
  • Je bespaart water omdat je alleen het water tapt dat je ook daadwerkelijk gebruikt. In een waterkoker kook je vaak meer water dan je nodig hebt en dat is zonde.
  • Je bespaart tijd. Het zullen een luttele minuten schelen, maar toch.

Heeft zo’n kraan dan alleen maar voordelen? Helaas niet. De nadelen:

  • De aanschafprijs. Die ligt vrij hoog en is daardoor niet voor iedereen betaalbaar.
  • Niet iedereen heeft er ruimte voor. Je moet maar net plek hebben in je keuken(kast) voor de boiler, al valt het formaat reuze mee.
  • Het voortdurend opwarmen van de boiler om op temperatuur te blijven kost energie, ook als je ‘m niet gebruikt. Dit komt gemiddeld neer op ongeveer 2,5% van je totale energiegebruik.
  • De heetwaterkraan gaat niet altijd samen met een draaiende wasmachine. Je moet dus twee aparte groepen hiervoor maken of een energieverdeler aansluiten.

Soorten heetwaterkranen

De consument kan kiezen uit vier verschillende soorten kranen. Op een rij:

  • De losse kraan: deze kraan is, zoals de naam al doet vermoeden, een losse kraan naast je normale kraan. Deze soort kraan biedt alleen kokend water. Dit type kraan zie je voornamelijk in kantoorpanden waar ze gebruikt worden om snel thee te kunnen zetten.
  • De 3 in 1 kraan: met de 3 in 1 heetwaterkraan maak je gebruik van één kraan voor kokend, warm en koud water, dus je hoeft niet meerdere kranen te installeren. Dit is over het algemeen de meest voorkomende kraan voor in huis. De 3 in 1 kraan bespaart ruimte en is makkelijk bedienbaar.
  • 3 in 1 kraan met flexibel einde: de 3 in 1 heetwaterkraan met flexibel einde is de ideale oplossing voor wanneer je bijvoorbeeld een dubbele wasbak hebt of meer bewegingsruimte nodig hebt – fanatieke hobbykoks, letten we op?
  • 4, 5 of 6 in 1 kraan: bij deze kranen zijn ook andere opties mogelijk, denk aan: gezuiverd, gekoeld en bruisend water.

Hoe duur is een heetwaterkraan?

De prijs van een heetwaterkraan ligt tussen de 600 en 2000 euro, afhankelijk van het model en de leverancier. Als je voor de wat prijziger duurdere merken als Quooker, Grohe Red en Franke gaat, ben je al snel anderhalf keer zoveel kwijt.

Zelf installeren

Naast de kosten van de kraan, komen er ook nog kosten bij om ‘m te laten aansluiten door een monteur. Dit is duurder dan bij het aansluiten van een normale kraan. Houd hier rekening mee. Als je zelf handig bent, kun je een heetwaterkraan ook zelf installeren. Lees je van tevoren goed in. Twijfel je over zelf aansluiten? Dan is het raadzaam om dit door een erkend monteur te laten doen. Bij sommige aanbieders kun je een kokend water kraan inclusief de montage aanschaffen. Scheelt je tijd. En moeite.

Bron: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 9 aflevering 9 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie