Dág vette vingers: matte keukenkastjes schoonmaken doe je zo

Stoelen Jolien, 49x56x79 cm (bxdxh), per stuk € 169,- (whatiship.nl). Ronde eettafel Peyote, 140×74,5 cm (Øxh) € 1599,- (bolia.com). Pluimen, prijs op aanvraag (greenlifestylestore.nl). Vaas op tafel € 40,- (loods5.nl). Groene serveerkom Pure L van Serax, Ø 32 cm € 79,- (bijenkorf.nl). Witte schaal € 139,-, glazen met gouden rand, per stuk € 17,50,-, glazen kan met gouden rand € 29,-, zilveren lepels in gele kan, per stuk € 29,- (serax.com). Groen met wit gevlekt bord klein € 15,-, groot € 19,- (hayonlinewinkel.com). Keuken Contour met keukeneiland vanaf € 27.500,- (pietboon.com). Geel bakje met lepel € 25,-, gele kan op aanrecht en keukenkast € 55,- (fermliving.com). Grote gouden schaal € 484,- (homestede.nl). Bezem € 48,50, afwasborstel € 20,50, stoffer € 31,- (pantoufle-design.nl). Groene kookpan Surface van Serax, 3 l € 145,-, houten serveerplank Timber van Salt & Pepper, 80×25 cm € 52,99, gele gastendoek op keukeneiland Giant van Hay € 15,- (vtwonen.nl). Zilveren mand € 27,95 (loods5.nl). Geel met wit gestreepte theedoek, set van 3 € 7,99, gele vazen op keukenkast per stuk € 14,99 € 14,99 (hm.com). Mand op keukenkast € 4,99 (sostrenegrene.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 10-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 10-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Een matte zwarte keuken is geliefd om zijn minimalistische en moderne look, maar helaas heeft hij een grote vijand: vingerafdrukken. Matte keukenkastjes schoonmaken is dan ook een belangrijke en terugkerende klus. Met deze tips wordt het een piece of cake.

Lees verder onder de advertentie

Matte keukenkastjes schoonmaken

Een matte keuken is al jaren erg populair, vooral in een donkergrijze, zwarte of donkerblauwe kleur. Hij past prachtig in een moderne interieurstijl met een tikkeltje luxe. Een matte afwerking is rustig vanwege het gebrek aan reflectie, waardoor hij een subtiliteit en minimalisme uitstraalt. Vaak wordt dat extra benadrukt met een greeploos design. Het grootste nadeel? Vette vingerafdrukken. Want vetvlekken en stof zie je extra goed op een oppervlak met matte afwerking. De grote vraag is dan ook hoe je matte keukenkastjes goed schoon krijgt.

LEES OOK
Een hoogglans keuken stralend schoonmaken doe je met deze tips

1. Zachte doek die niet pluist

Het is verleidelijk om de keukenkastjes met een vaatdoek schoon te maken. Toch kun je die beter links laten liggen. Een matte keuken maak je liever schoon met een zachte, niet-pluizende doek, zoals deze microvezeldoek. Hiermee krijg je een streeploos resultaat. Schuursponsjes zijn helemaal uit den boze. Deze veroorzaken krassen en kunnen de matte afwerking aantasten.

Lees verder onder de advertentie

2. Lauwwarm water

Sta je vaak in de keuken of heb je kinderen? Grote kans dat je iedere dag vlekken of vingerafdrukken op de keukenfronten krijgt. Vind je dat erg vervelend? Probeer er een gewoonte van te maken om na het koken niet alleen het aanrecht, maar ook de keukenkastjes af te nemen. Hierdoor kunnen vlekken niet aankoeken. Maak de matte keukenkastjes dagelijks schoon met een zachte doek, die vochtig is met lauwwarm water.

3. Ontvettende schoonmaakmiddelen

Dagelijks de frontjes afnemen met lauwwarm water geeft de matte keuken een frisse look, maar voor de hygiëne en hardnekkige vlekken is het verstandig de keuken iedere week met een sopje schoon te maken. Het grootste probleem bij matte keukenkastjes zijn namelijk vetvlekken. Deze krijg je het best weg met schoonmaakmiddel dat ontvettend werkt, zoals afwasmiddel of soda. Vul een emmer voor de helft met lauwwarm water en voeg daar een paar druppels afwasmiddel of een paar eetlepels soda aan toe. Neem hiermee de matte keukenkastjes af.

4. Liever niet chemisch

Nu denk je misschien: kan ik dan ook ontvetter gebruiken voor de keukenkastjes? Beter niet, want ontvetter is vaak erg chemisch. Dit kan niet alleen het milieu aantasten, maar op den duur ook de matte afwerking van de keuken. Ook allesreiniger is niet ideaal, omdat het soms voor vlekken zorgt. Kies liever voor een duurzamer alternatief, zoals afwasmiddel of soda.

Lees verder onder de advertentie

5. Nadrogen met een theedoek

Voor een streeploos resultaat droog je de matte keukenkastjes af met een theedoek na iedere schoonmaakbeurt. Opgedroogd water zorgt namelijk voor kalkaanslag en schoonmaakstrepen.

6. Speciale coating

Ten slotte kun je bij de aanschaf van de keuken al invloed uitoefenen op hoe schoon de keuken blijft. Er bestaat een speciale anti-fingerprint coating die op de keukenfronten wordt aangebracht. Deze coating werkt vuilafwerend en zorgt ervoor dat vingerafdrukken niet op het oppervlak blijven staan. Zo heb je minder last van vlekken en meer tijd om te koken in plaats van schoonmaken.

7. Raambekleding

Vooral als je matte keuken in de volle zon staat, kun je vingerafdrukken en vlekken goed zien. Een handige truc is om dit te verbloemen met zonwering. Van jaloezieën tot plisségordijnen: met de juiste raambekleding voor de keuken stel je zelf de lichtinval op de keukenfronten af en verdoezel je vlekken.

Lees verder onder de advertentie

Meer schoonmaaktips voor de keuken

Als je dan toch bezig bent met het schoonmaken van de keukenfronten, wil je misschien gelijk de hele keuken meenemen. Poets de afzuigkap, maak de tegels of achterwand schoon, ruim de vaatwasser in, maak het gasfornuis streeploos schoon en neem het aanrecht af. Ben je benieuwd naar de beste schoonmaaktips voor de keuken? Die lees je hier.

Schoonmaakhulpjes...