Koken op inductie
Inductiekookplaten werken met een magnetisch veld. Wanneer een pan met een geschikte magnetische bodem op de kookplaat wordt geplaatst, wordt 'ie direct verwarmd door opgewekte magnetische energie. Doordat de kookplaat niet volledig verwarmd hoeft te worden is de inhoud in no time aan de kook.
Voordelen
-
Inductiekookplaten verwarmen snel, omdat de pan direct verwarmd wordt en niet de gehele kookplaat.
-
Aangezien inductiekookplaten alleen opwarmen in aanwezigheid van een geschikte pan, zijn ze veiliger in gebruik. Het oppervlakte van de plaat wordt niet heet.
-
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: de plaat gebruikt 175 kWh per jaar volgens Milieu Centraal.
-
Je maakt een inductieplaat na het koken in een handomdraai schoon met een vochtige microvezeldoek.
Nadelen
-
Inductiekookplaten zijn vaak duurder in aanschaf dan keramische kookplaten. Volgens Milieu Centraal kost een plaat gemiddeld € 600.
-
Om optimaal te profiteren van koken op inductie heb je pannen met een magnetisch veld nodig. Het kan dus zijn dat je een nieuwe set moet aanschaffen voor je op inductie kunt koken.
LEES OOK
Alles over de inductieplaat: van kosten tot voordelen
Keramisch kokkerellen
Keramische kookplaten zijn samengesteld uit glaskeramiek met daaronder metalen verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. Wanneer de kookplaat wordt ingeschakeld geven deze elementen warmte af, die vervolgens de hele plaat verwarmen.
Voordelen
-
Keramische kookplaten zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan inductiekookplaten.
-
Op keramische platen kun je koken met allerlei soorten pannen.
-
Doordat de kookplaat een egaal oppervlakte heeft, maak je 'm heel eenvoudig schoon met een vochtige doek.
Nadelen
-
Keramische kookplaten hebben meer tijd nodig om op te warmen dan een inductieplaat. Je staat dus langer in de keuken.
-
Omdat de hele plaat van een keramische variant verwarmd wordt, kan er meer energie verloren gaan tijdens het koken.
-
Mors je iets vanuit de pan op de kookplaat of kookt er iets over? Pas dan op, want dit kan inbranden.
-
Een keramische kookplaat is misschien goedkoper in aanschaf, maar wel duurder in gebruik. Volgens Milieu Centraal gebruikt zo'n plaat ongeveer 225 kWh per jaar.
-
Let op: een keramische kookplaat moet je goed laten afkoelen, pas op dat je jezelf niet brandt aan de restwarmte.
LEES OOK
Dit wil je weten voor je een keramische kookplaat gaat kopen
Inductie vs keramisch: wat is de beste keuze?
Bij het kiezen tussen inductiekookplaten en keramische varianten is het belangrijk om rekening te houden met persoonlijke kookbehoeften, het budget en eventuele voorkeuren. Wil je snel en efficiënt koken en heb je een iets groter budget? Ga dan voor inductie. Ben je op zoek naar een vriendelijker variant voor de portemonnee bij aanschaf en wil je allerlei soorten pannen kunnen gebruiken? Dan is de keramische kookplaat misschien wel het meest geschikt voor jou.