Zomers hitteplan voor de kamerplanten

Werp een blik op het weerbericht en je kunt er niet omheen: er komt weer een hittegolf aan. Er worden tropische temperaturen verwacht en daar zijn we natuurlijk blij mee, al is het soms afzien. Al helemaal voor onze planten. Om te zorgen dat ze niet het leven laten, verdienen je kamerplanten tijdens de hitte een beetje extra liefde. Zo doe je dat.

1. Extra water

Tijdens de hitte hebben kamerplanten extra veel water nodig. Houd rekening met ongeveer 2x keer zoveel als normaal. Check regelmatig of de potgrond droog of nog vochtig is. Probeer de planten ’s ochtends vroeg of in de avond water te geven en niet midden op de dag. Zo kunnen de wortels het water beter opnemen en verdampt het niet meteen.

Tip: geef een tijdje geen plantenvoeding. Natuurlijk wil je de kamerplanten extra aandacht geven, maar hier kunnen ze behoorlijk van in de stress raken. Ze hebben hun energie hard nodig tijdens de warmte.

LEES OOK
Deze bloeiende planten overleven in de volle zon

2. Schaduw

Veel kamerplanten hunkeren tijdens warme zomerdagen naar schaduw. Wanneer ze in de volle zon staan, kunnen ze heel snel verbranden. Verplaats je planten dus van de vensterbank of plek bij het raam naar een donkerder plekje. Doe dit heel voorzichtig: wanneer je planten te snel of te vaak verplaatst kunnen ze van slag raken. Houd je van een tropische vensterbank? Deze 5 kamerplanten kunnen wél in de volle zon.

3. Sproeien

De lucht in huis is een stuk koeler wanneer er meer vocht in de lucht zit. En dit is voor de kamerplanten natuurlijk fijn. Zet bakjes water naast de planten en besproei regelmatig water in de lucht met een plantenspuit om de lucht vochtig te houden. Spuit ook af en toe op de bladeren zelf voor extra verkoeling.

4. Verkoelen

Planten kunnen niet tegen extreme temperatuurstijgingen. Probeer tijdens de hitte dus om het huis zo koel mogelijk te houden. Laat de ramen en deuren overdag dicht en zet ze vroeg in de ochtend en laat in de avond open voor verkoeling. En sluit de gordijnen om de warmte van het zonlicht buiten te houden. Airco’s of waaiers in huis? Zet kamerplanten niet direct in de droge en koude luchtstroom.

LEES OOK
Hier moet je op letten als je kamerplanten gaat kopen

nog meer: Kamerplanten