Wat is een plant irrigator en waarom is ie zo handig?

Plantenpot op schouw, rieten kruk en houten frame met spiegel, zelf oesterwit geschilderd, Zenza. Flesvaas Loods 5, houten pot Raw Materials. Warme tint en zachte oesterkleur muurverf zelf gemengd. De schouw is origineel. Beeld

De ene plant krijgt het liefst elke dag water en de andere heeft genoeg aan een keer per week. We willen allemaal dat onze planten happy zijn en goed groeien, maar voor het in de gaten houden van dit schema is niet iedereen weggelegd. Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen, zoals de plant irrigators. Wat ze precies doen? Dat leggen we hieronder uit. 

Lees verder onder de advertentie

Plant irrigator

Plant irrigators, druppelsystemen en waterbollen doen allemaal hetzelfde: planten water geven. Het zijn kant-en-klare systemen die kamerplanten voor een langere tijd van water voorzien. Ze maken het verzorgen van planten echt een stuk makkelijker als je niet bent geboren met groene vingers of weinig tijd hebt voor de verzorging. Het enige wat jij hoeft te doen is de waterbol bijvullen wanneer hij leeg is. En dat moet lukken toch?

Hoe werkt het?

Een plant irrigator in de vorm van een waterbol vul je met water en steek je stevig in de aarde naast de kamerplant. De irrigator geeft het water vervolgens beetje bij beetje af. Op deze manier drinken planten alleen wanneer ze dorst hebben en krijgen ze precies genoeg water binnen.

Niet alle plant irrigators zijn even stijlvol. Ga voor waterbollen die minder opvallen, zoals deze irrigators van glas van Dille & Kamille. Glas oogt bovendien een stuk volwaardiger dan plastic.

Lees verder onder de advertentie

Stay hydrated

Een voordeel van waterbollen is dat ze diep in de aarde worden gestoken en de planten vanaf de onderkant bewateren. Zo kunnen de wortels het water makkelijker opnemen en blijven je planten beter gehydrateerd. Vooral fijn wanneer de aarde vaak droog is. De kans is dan namelijk groot dat het water niet rechtstreeks naar de planten gaat, maar wordt opgenomen door de aarde. Geef de planten wel eens in de zoveel tijd plantenvoeding met een gewone gieter om ze een boost te geven, daar worden ze extra blij van.

LEES OOK
Traktatie voor kamerplanten: zelf plantenvoeding maken

Shop alles voor je planten…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 06-2021 | productie Coco Features | styling Linda van der Ham | fotografie Peggy Janssen