Kleine kinderen en kamerplanten: hierop moet je letten
Met kleine kinderen in huis kan elk object in een gevarenobject veranderen. Zeker als je een kleine avonturier hebt ronddartelen. Dan kan het gebeuren dat zelfs kamerplanten niet meer veilig zijn, want die groene stengels kunnen ook best door als groentesoort. Voordat je het weet, verdwijnt er iets uit de plantenpot in de mond van een peuter. Dus ben je een fan van kamerplanten en heb je kleine kinderen? Dan moet je hierop letten.
Giftige planten
Planten zien er over het algemeen mooi en onschuldig uit, maar niets is minder waar. Sommige kamerplanten zijn namelijk giftig, ook in hele kleine doses, zoals bijvoorbeeld de Dieffenbachia. Dit staat helaas niet op het plantenlabel vermeld en dus is het zaak om zelf op onderzoek uit te gaan. Bekijk welke kamerplanten je in huis hebt en zoek op of deze giftig zijn.
Nu hoef je niet direct alle kamerplanten in huis weg te halen, want sommige kamerplanten zijn pas giftig als er veel van gegeten wordt. De kans dat een kind veel van de kamerplant snoept is klein, want de smaak is niet om over naar huis te schrijven. Kinderen kunnen er misselijk van worden, maar daar blijft het bij.
LEES OOK
Deze kamerplanten zijn een no go met huisdieren
Verklein de collectie
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kans dat een kind kamerplanten eet is klein, maar wordt natuurlijk wel groter als de plantencollectie aan de maat is. Zeker als er veel kleine kamerplanten zijn, ze op de grond staan of zich binnen handbereik van een kleintje bevinden. Dan is het zaak om de kamerplanten te verplaatsen of weg te geven. Dat kan pijn doen, maar bewaar alleen de mooiste exemplaren of planten met een herinnering.
LEES OOK
Zo voorkom je schimmel in je kamerplant
Buiten handbereik
Kleine kinderen zijn super nieuwsgierig: ze grijpen naar van alles en stoppen het met liefde in de mond. Als je op safe wilt spelen, is het dus zaak dat de kamerplanten niet bereikbaar zijn voor kinderen. Zorg er in ieder geval voor dat er geen grote kamerplanten op de grond of op lage plantentafels staan.
Nog beter is om een speciale hoek in de kamer te maken waar je de planten kwijt kunt. Gebruik bijvoorbeeld een vakkenkast om er een speciale plantenkast van te maken. Of zet kleine exemplaren weg op een mooie wandplank.
Valgevaar
Grote kamerplanten staan vaak in grote potten die goed gevuld zijn met aarde. Resultaat: een loeizware plantenpot. Nu staan deze joekels vaak te shinen op de grond en dat is over het algemeen geen probleem als de pot maar zwaar genoeg is. Als een kleintje zich dan optrekt aan de pot, valt deze niet zomaar om.
Ook plantentafels zijn een favoriet accessoire bij plantenliefhebbers. Alleen is zo’n plantentafeltje niet altijd even stevig. Dat komt ook door de grote potten die erop staan. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Check dus of alle planten, en zeker de grote exemplaren, allemaal stevig op hun plek staan. Geef ze desnoods een andere plek of een zwaardere pot.
LEES OOK
Binnenkijken in een speelse kinderkamer
Kindvriendelijke planten
Kun je het toch niet laten om een uitgebreide plantencollectie in huis te behouden? Ga dan voor de veiligste optie en kies voor planten die niet giftig zijn. Zo zijn de meeste kamerpalmen, zoals de Areca, niet giftig. Ook de bananenplant en krulvaren zijn veilige opties.
Leren door te verzorgen
Om kinderen extra duidelijk te maken dat planten er staan voor de sier en niet als hapje, kun je de kamerplanten samen verzorgen. Geef de kamerplanten bijvoorbeeld samen water of geef aan wanneer en waarom je dat gaat doen. Zo leren kinderen sneller inzien wat kamerplanten zijn en dat deze niet eetbaar zijn. Maak het extra leuk door de kinderen een eigen gieter te geven.