6 dingen die je nog niet wist over de iconische Auronde van Auping

Dankzij haar tijdloze uitstraling, comfortabele design en modulaire samenstelling schopte de Auronde het de voorbije halve eeuw tot een waar icoon in onze slaapkamer. Deze 6 feitjes over het beroemde bed van Auping ken jij wellicht nog niet. (In samenwerking met Auping)

45 kaarsjes op de taart

Het was de Nederlandse industrieel ontwerper Frans de la Haye die in 1973 de Auronde voor Auping ontwierp. Hoewel het bed al bijna een halve eeuw verkrijgbaar is, past het dankzij z’n tijdloze design nog steeds perfect in onze hedendaagse slaapkamer. Het kleurenpalet wordt wel regelmatig aangepast aan de laatste nieuwe trends. Zo kan je het bed bestellen in 13 kleuren, voor elk wat wils.

Zelfs de koningin was fan

Akkoord, Koningin Wilhelmina heeft nooit zelf mogen genieten van het comfort van de Auronde, maar zij was wel diegene die Auping al heel vroeg heel groot maakte. Net voor de Eerste Wereldoorlog bestelde ze namelijk een aantal bedden bij de jonge beddenfabriek, wat het aanzien van het bedrijfje enorm deed stijgen. Benieuwd of het huidige Nederlandse koningspaar nog steeds in die heerlijk comfortabele Auping-bedden slaapt…

Eén miljoen keer verkocht

In 2008, zo’n 35 jaar na het ontstaan van het ontwerp, werd het miljoenste exemplaar van de Auronde verkocht. Dat maakt dat het bed per jaar zo’n 28.571 over de toonbank gaat. Een indrukwekkend getal als je’t ons vraagt!

Duurzaamheid als stokpaardje

De materialen van de Auronde bestaan voor meer dan de helft uit gerecycleerde of recycleerbare onderdelen. Daardoor kreeg het bed het Cradle 2 Cradle-certificaat, een keurmerk dat wordt uitgereikt op basis van vijf verschillende milieupijlers.

Meer dan alleen een bed

Wat de Auronde zo uniek maakt, zijn de accessoires en uitbreidingen. Waar je bij traditionele bedden vaak enkel een bijpassend hoofdbord en losstaande nachtkastjes kan krijgen, heb je bij de Auronde keuze uit verschillende hoofdborden, sidetables en een lamp die aan het bed bevestigd kunnen worden en zo één mooi geheel vormen. Bovendien bestaat de Auronde in heel wat verschillende afmetingen en verschillende hoogtes.

Poetsen wordt kinderspel

Oprichter Leo Auping was een smid die eigenlijk eerder per toeval beddenfabrikant werd. Hij nam de meest uiteenlopende smeedopdrachten aan, en zo gebeurde het dat hij op aanvraag een bed ontwierp waarbij hygiëne centraal stond, iets waar bij het produceren van bedden in die tijd veel te weinig aandacht aan besteed werd. Het ontwerp sloeg aan en de bal ging aan het rollen. Toeval of niet, maar laat nu net de iconische Auronde bekend staan om haar deelbare variant, die je uit elkaar kan schuiven om zo makkelijker onder je bed te poetsen.

Benieuwd hoe de Auronde van Auping eruit ziet in een hedendaagse slaapkamer? Ontdek hier de slaapkamer van Slaapkamer Styling Battle-finaliste Marie. Wil je meer te weten komen over het productieproces van een Auping-bed? Bekijk dan deze video.

Bron: in samenwerking met Auping.

nog meer: Jouw slaapcomfort