Huis verkopen? 6 verkoopstyling tips

Je kent het vast wel: even op Funda kijken en voor je het weet ben je een paar uur verder. Vooral de stijlvol ingerichte huizen trekken je aandacht: je lijkt er zo in te kunnen! Een huis waarvan de styling in orde is, spreekt aan. Je hoeft niet door de inrichting heen te kijken en je ziet jezelf er al wonen. Wil jij jouw huis verkopen? Zorg er dan voor dat je huis mooi gestyled is. Zo pak je een goede verkoopstyling aan.

1. Hou de basis neutraal

Jouw woonsmaak kan mogelijke kopers aanspreken, maar net zo makkelijk afschrikken. Drukke dessins en veel kleur leiden af. Speel bij verkoopstyling liever op safe en kies neutrale en lichte kleuren voor vloer, muren en gordijnen. Zo maak je het voor kijkers makkelijker om de mogelijkheden van je huis te zien en zich voor te stellen hoe zij er zouden wonen.

2. Licht en luchtig

Open die gordijnen en ramen en laat je huis voor iedere bezichtiging lekker luchten. Een licht huis oogt meteen fris en bovendien ruimer. Haal vensterbanken leeg en zorg ook dat er geen meubels zijn die het licht tegenhouden. Plaats voldoende lichtbronnen. Tijdens donkere dagen kun je bij een bezichtiging van tevoren de lampen al aan doen. Zo stapt een kijker in een lichte ruimte binnen.

3. Logisch ingedeeld

Potentiële kopers zijn gevoelig voor de juiste sfeer en maken zich graag een voorstelling van de functionaliteit van hun nieuwe huis. Rommelkamers en berghokken passen niet in hun ideaalplaatje. Geef iedere ruimte daarom een duidelijke functie om te laten zien wat er mogelijk is. Tover een rommelkamer om in een logeerkamer met een simpel logeerbed. En maak van de zolder een ruime werkkamer door er een bureau neer te zetten.

4. Opgeruimd staat netjes

Rommel leidt enorm af en laat een ruimte kleiner lijken. Flink opruimen dus! Maak het vloeroppervlak zoveel mogelijk vrij, verzamel losse spullen zoals post, bonnetjes en pennen in een leuke doos of bak en berg het speelgoed van de kinderen op in een mooie kist.
Zet liever ook je persoonlijke spullen zoveel mogelijk opzij. Smaken verschillen en onbewust kunnen jouw verzamelingen en (vakantie)kiekjes potentiele kopers beïnvloeden.
Naast opruimen kan het eigenlijk ook niet schoon genoeg. Leeg wasmanden en prullenbakken, hang schone theedoeken op en lap de ramen.

5. Een huiselijk gevoel

Je huis is nu opgeruimd en schoon, maar het moet niet te kaal worden. Bij verkoopstyling hoort ook een vaas verse bloemen op tafel, het geeft kijkers een prettig gevoel bij binnenkomst.
Ook een paar neutrale accessoires zoals kussens op de bank, luxe handdoeken in de badkamer en kaarsen in huis geven belangstellenden het gevoel dat er geleefd wordt.
En ja, die versgebakken appeltaart werkt écht. De geur geeft je huis meteen iets knus en vertrouwds.

6. Op de kiek

Is je huis helemaal afgestyled, dan is het tijd voor foto’s. Daarmee springt jouw woning eruit en triggert potentiële kopers om door te klikken en een bezichtiging in te plannen. Je kunt ook een video of zelfs een 360° video laten maken zodat men vanaf de bank al door je huis kan lopen.

Bron: in samenwerking met ABN AMRO.

nog meer: jouw eigen huis