Laat de zon maar binnen: zo verwerk je geel in een interieur

Bestaat er een vrolijkere kleur dan geel? Wij denken van niet. Als je huis wel wat zon kan gebruiken, is geel je beste vriend.

Of je je huis nu van de zolder tot de kelder in het geel steekt of hier en daar een subtiel geel accent toevoegt: de kracht van deze kleur valt niet te ontkennen. Het is vrolijk, uitbundig, en staat voor wilskracht. Daarnaast zou de kleur helpen bij je concentratie, wat het de gedroomde kleur maakt voor iedere werkkamer. Hoog tijd dus om de zon binnen te laten.

1. Rustig aan beginnen

Weet je nog niet zeker of je geel helemaal het-van-het vindt? Begin dan met een kleine ruimte om eraan te wennen. Zo kan je naar hartenlust experimenteren zonder dat je de hele dag tegen iets aankijkt waar je toch niet zo vrolijk van wordt. Maak wel van tevoren een plannetje (wat voor kleur geel? verf of behang? of alleen gele accessoires?) in plaats van als een kip zonder kop te werk te gaan.

2. Geef de keuken wat pit

Het merendeel van de keukens is helemaal wit. Met een beetje geel geef je de keuken meer karakter. Niet dat je ineens alle keukenkastjes in citroen of oker moet verven. Met een gele print aan de muur maak je al een wereld van verschil. Laat de kleur vervolgens terugkomen in bijvoorbeeld een fruitschaal of het servies om het kleurschema vast te stellen.

3. Geel in de mix

Kleuren die tegenover elkaar staan in het kleurenschema combineren altijd goed samen. Zo krijg je een levendig, vurig interieur. In het geval van geel is dat de kleur paars. Is geel en paars samen in één interieur je net wat te uitgesproken? Je kan als alternatief ook voor een kleur gaan die dichter bij geel ligt, zoals oranje.

4. Verdeel en heers

Geel kan je prima op meerdere plekken terug laten komen, dus leef je uit en verspreid de kleur door de hele ruimte. De kleur komt nog mooier tot z’n recht tegen een grijze achtergrond. Kussens, kaarsen, plaids en bloemen geven een grijze kamer een lift. Met al die stemmige kleuren die nu erg in zijn, kan geel precies dat zijn wat een ruimte nodig heeft voor een vrolijke noot.

Ontbreekt het aan kleur in je interieur? Daar kan je wat aan doen zonder meteen intensief aan de slag te gaan met verfrollers. Het oog trekt automatisch naar de opvallendste kleur in een ruimte. Daar kan je van profiteren. Door bijvoorbeeld een geel krukje voor een zwart/grijs/wit vlak te zetten, geef je alsnog de indruk van een kleurrijke kamer zonder al te ingrijpende maatregelen.

Bron beeld 1: Styling Marianne Luning | Fotografie Anna de Leeuw | beeld 2: Styling Wendy Verhaegh | Fotografie Barbara Kieboom | beeld 3: Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans

nog meer: wooninspiratie