Zo blaas je een ingezakte bank nieuw leven in

Banken hebben vaak heel wat gebruiksuren. Met als gevolg dat ze na verloop van tijd hun vorm verliezen en wat inzakken. Als het opkloppen van de kussens niet meer werkt, dan hoeft de ingezakte bank niet meteen langs de kant van de weg te worden gezet. Voor een paar euro blaas je de ingezakte bank een nieuw leven in. 

Woonkamer ideeën
Lichte woonkamer met grijs en wittinten

Wat heb je nodig? 

Om de vorm weer terug in een ingezakte bank te krijgen, heb je een paar dingen nodig. Te beginnen bij schuimrubber en kussenvulling. Tussenvulling is ook nog een optie, dit scoor je in hobbywinkels, bouwmarkten of gewoon online. Bekijk voordat je de kussenvulling koopt wat voor vulling er in de kussens zit. Dit kan een wattenvulling of een aantal schuimblokjes (polyether) zijn. Schaf de soort aan die in de ingezakte bank te vinden is. 

Om het materiaal te bevestigen, gebruik je lijm. Lijmspray is in dit geval het handigst. Ga op zoek naar een sterke variant, zoals deze professionele lijmspray, die ook geschikt is voor stoffen. 

LEES OOK
Oude zetel? Zo lijkt ie weer als nieuw

De zitvlakken opvullen

Is op de bank duidelijk te zien waar men het liefst plaatsneemt? Weg met die kuilen! Laat de zitvlakken er weer als nieuw uitzien met behulp van schuimrubber. Begin met het bepalen waar de bank precies is ingezakt en haal daar de hoes van de zitkussens. Vaak zie je dan een laag schuimrubber en tussenvulling. Vervang het schuimrubber of breng een nieuw laagje aan over het bestaande kussen. Zorg dat de boel goed vastgeplakt wordt, ook de randen. Je wilt namelijk niet dat de boel continu oprolt of draait in de hoes. 

Is de tussenvulling ook niet meer egaal? Deze kun je vervangen door het kussen een paar keer in te wikkelen voordat je ‘m weer in de hoes stopt. 

De kussens opvullen

Liggen de kussens er na het opschudden binnen no time weer futloos bij? Vul de inhoud met wat extra kussenvulling en het probleem is zo verholpen. Haal het kussen uit de hoes en check of de volgende hoes ook een opening heeft. Zo niet, haal de naad dan los. Doe het zo netjes mogelijk zodat de boel weer mooi dicht kan. Het gat hoeft niet groot te zijn, als je hand er maar doorheen past.

Schud nu de bestaande vulling extra goed door elkaar zodat het los van elkaar komt. Stop hier wat nieuwe vulling bij, net zo lang tot het kussen zijn volume weer terug heeft. Nu de kussens bijgevuld zijn, behouden ze hun vorm weer langer en lijkt de bank als nieuw. 

LEES OOK
Zo geef je de zetel een upgrade met kussens

nog meer: wooninspiratie