Leven op een woonboot: de voor- en nadelen

Het heeft iets fascinerends, dat leven op een woonboot. Niet voor niets komt ‘ie voorbij in oude kroeghits en is ‘houseboat’ een geliefde zoekterm op grote platforms als Airbnb. We zetten de voor- en nadelen van het leven op het water op rij.

Woonboot Weer verliefd op je Huis

Voordelen

1. Veel vrijheid

Een veelgehoord argument: de vrijheid en privacy die je op een woonboot ervaart. Nu is de ene kade natuurlijk de andere niet, en kun je aan de rand van een dorp minder bekijks verwachten dan wanneer je woonboot in een Amsterdamse gracht ligt. Maar wellicht lever jij een stukje privacy graag in voor wat gezellige drukte, en dan zit je met de woonboot natuurlijk weer perfect.

2. Origineel interieur

‘Aan het water’ wonen wordt nooit meer hetzelfde wanneer je eenmaal in een woonboot hebt gebivakkeerd. En natuurlijk kun je je interieur daar helemaal op aanpassen: er zijn maar weinig mensen met een woonkamer als die van jou. Daar kunnen Babette en Jaco je alles over vertellen in deze binnenkijker in hun woonboot.

3. Altijd een frisse duik

Oké, ook dit is weer afhankelijk van je ligplaats, maar met een beetje geluk kun je elke zomerse werkdag starten met een frisse duik. Voor de één wel het laatste waar ‘ie zin in heeft, voor de ander de fijnste kick-off van de dag. Maar we zeiden het al, de voordelen hebben een keerzijde.

4. Unieke ervaring

Eén ding weet je zeker wanneer je een woonboot aanschaf: er wonen maar weinig mensen zoals jij. Dus ben je geen 13 in een dozijn-type, dan is dit de keuze voor jou!

5. Uitzicht, uitzicht, uitzicht

Of je nu in de stad of op het platteland ligt met de woonboot, de ervaring van wakker worden óp het water met de eerste zonnestralen die van de oppervlakteribbbels afketsen is ongeëvenaard. Ook een borreltje bij zonsondergang aan het water is voor woonbootbewoners geen zeldzame luxe, maar onderdeel van de normale dag.

Nadelen

1. Meer ongedierte

Goed, je hebt veel vrijheid, maar dat hebben de andere bewoners van het water ook. En dan hebben we het over, jawel, ratten. ‘Het aantal ratten neemt niet alleen toe, ze worden ook steeds brutaler en groter. Ze komen zelfs al aan boord,’ vertelde woonbooteigenaar Ruud zo’n tien jaar geleden aan het De Gelderlander. In die krant verscheen een artikel over een ‘rattenplaag door rommel en scheepsafval’, en dat belooft natuurlijk niet veel goeds.

2. Onderhoud

Hout en metaal hebben veel onderhoud nodig, waardoor je in elk geval jaarlijks een opknapbeurt op de planning mag zetten. Met een beetje geluk kan de boot dan wel blijven liggen, maar om de zoveel jaar zal je waarschijnlijk een paar havens verder moeten varen voor stevig onderhoud. Dat is dan toch nét iets minder relaxt dan de onderhoudswerkzaamheden aan een standaard woonhuis.

3. Geluidsoverlast

Woonboten kunnen heel gehorig zijn. Een jaren 30-woning inderdaad ook, maar bij woonboten werkt het niet iets anders. Daar is namelijk sprake van metaal en – natuurlijk – heel veel water. Water geleidt het geluid, dus wanneer op de woonboot naast jou een feestje wordt gevierd, gaat dat niet onopgemerkt voorbij.

4. Sanitaire voorzieningen

De ene boot is de andere niet, maar bij deze categorie woningen is het handig om extra alert te zijn op de sanitaire voorzieningen. Soms heeft de wc bijvoorbeeld een handpomp, of je kunt een sanibroyeur gebruiken. Dat is een duur woord voor een soort ‘vermaler’ of pomp, die je als riolering gebruikt als een standaard riolering niet mogelijk is. De meningen over sanibroyeurs zijn bij veelvuldig gebruik niet altijd even lovend, dus bij een bezichtiging mag je de nodige vragen stellen over het sanitair.

5. Langer sparen en ingewikkelde voorwaarden

Woonboten zijn een ingewikkelde markt voor hypotheekverstrekkers. De ene na de andere verstrekker haakt dan ook af, en dat zie je terug in de voorwaarden. Zo kun je vaak minder lenen dan bij een koophuis en überhaupt moet je woonboot van goeden huize komen om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Daarom is het belangrijk om voor aankoop te checken of de woonboot als ‘onroerend goed’ kan worden betiteld. Vervolgens komen er veel regels en voorwaarden op de proppen over de ligplaats, de staat van de boot – oude barrels zijn niet populair – en de verzekeringen.

Maar eerlijk is eerlijk, wanneer je het financiële plaatje rond hebt en kunt leven met ’t idee dat er af en toe een rat voorbij zwemt, is een woonboot meer dan het overwegen waard.

nog meer: wooninspiratie