Wildbreien

Wildbreien, het fenomeen waarbij vrolijk gekleurde breisels het straatbeeld vullen, is een aantal jaren geleden overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland. Bomen, lantaarnpalen en bruggen worden voorzien van een nieuw gebreid jasje. In 2011 is wildbreien in Nederland zelfs uitgeroepen tot mooiste nieuwe woord van het jaar. 

3D breien

breien

wildbreien

Hoe het begon

Het wildbreien is ooit begonnen in Houston, Amerika. De groep Knitta please wilde met hun ‘Guerilla knitting’ publieke ruimtes mooier maken. Vaak wordt het vergeleken met graffiti kunst, maar in tegenstelling tot graffiti is wildbreien milieuvriendelijk en van tijdelijke aard. Ook wordt de term vaak gebruikt om de opwarming van de aarde te symboliseren.

Tweede leven

Oude truien en niet afgemaakte lapjes van andere projecten zijn ideaal voor een wildbrei-project. De restjes krijgen op deze manier een tweede leven. Ben je zelf een fervent breier? Versier de lantaarnpaal bij de voordeur ermee, je krijgt gegarandeerd leuke reacties én de buurt knapt er van op.

Samen wildbreien

Wildbreien is ook leuk voor kinderen. Francine Oomen heeft er een boek over geschreven. Het boek “Hoe overleef ik wildbreien” leert kinderen breien en haken aan de hand van diverse tips en inspirerende foto’s. Na het lezen van dit boek kun je samen met je kind aan de slag!

Bron : 1. Laurenconrad – 2. Cre-art

nog meer: wooninspiratie