Wildbreien

Wildbreien, het fenomeen waarbij vrolijk gekleurde breisels het straatbeeld vullen, is een aantal jaren geleden overgewaaid vanuit Amerika naar Nederland. Bomen, lantaarnpalen en bruggen worden voorzien van een nieuw gebreid jasje. In 2011 is wildbreien in Nederland zelfs uitgeroepen tot mooiste nieuwe woord van het jaar. 

3D breien

breien

wildbreien

Hoe het begon

Het wildbreien is ooit begonnen in Houston, Amerika. De groep Knitta please wilde met hun ‘Guerilla knitting’ publieke ruimtes mooier maken. Vaak wordt het vergeleken met graffiti kunst, maar in tegenstelling tot graffiti is wildbreien milieuvriendelijk en van tijdelijke aard. Ook wordt de term vaak gebruikt om de opwarming van de aarde te symboliseren.

Tweede leven

Oude truien en niet afgemaakte lapjes van andere projecten zijn ideaal voor een wildbrei-project. De restjes krijgen op deze manier een tweede leven. Ben je zelf een fervent breier? Versier de lantaarnpaal bij de voordeur ermee, je krijgt gegarandeerd leuke reacties én de buurt knapt er van op.

Samen wildbreien

Wildbreien is ook leuk voor kinderen. Francine Oomen heeft er een boek over geschreven. Het boek “Hoe overleef ik wildbreien” leert kinderen breien en haken aan de hand van diverse tips en inspirerende foto’s. Na het lezen van dit boek kun je samen met je kind aan de slag!

Leuke acties

Wereldwijd zijn er wat leuke acties geweest met wildbreien. In dit filmpje zien we een extreme vorm van wildbreien, wildbreien in 3D. Een school in België wilde de jeugd introduceren in het haken en breien, en bedacht daarvoor deze ludieke actie.

Ook in Nederland kunnen we er wat van. Deze oma’s bezetten een heel bushokje met hun breisels. Iedereen die langsloopt is blij verrast. Wildbreien maakt heel wat los bij mensen. Mensen kijken er vol verbazing naar. Het tovert vaak een glimlach op de gezichten.

Bron : 1. Laurenconrad – 2. Cre-art – 3. Cre-art

nog meer: wooninspiratie