Waterenergie

Nederland is een waterland. Energie opwekken met water als bron zou dus vanzelfsprekend zijn. Maar hier komt meer bij kijken dan je denkt. Hieronder lees je meer over het gebruik van waterenergie. 

water energie

Waterkracht als energiebron

Vroeger werden er al watermolens ingezet voor het opwekken van energie of om iets in beweging te krijgen. Nu zijn deze watermolens veranderd in grote water energiecentrales.

Maar hoe werkt dit opwekken nou precies? Water stroomt en beweegt van a naar b. Stuwdammen en meren helpen mee aan het in beweging krijgen van het water. In grote centrales zetten turbines de druk van dit water om in beweging. Hieraan zit een generator die deze beweging omzet in energie.

Water kan op verschillende manieren energie leveren: met watermolens, waterkrachtcentrales, stuwmeren, getijdenenergie en golfslagenergie.

Voor – en nadelen waterenergie

Waterenergie is een duurzame energiesoort. Water in onuitputtelijk en er ontstaan geen schadelijke stoffen bij het opwekken van de energie. Wel zijn er stuwdammen en –meren voor nodig. Deze zorgen voor een verandering in het ecosysteem. Veel vissen en andere rivierdiertjes hebben hier veel last van. Dat is een reden waarom in Nederland maar een paar procent van de groene energie is opgewekt met waterkracht. Hieronder de voor- en nadelen van waterkracht op een rij:

Voordelen:

  • Onuitputtelijke energiebron
  • Geen milieuvervuiling en geen uitstoot CO2
  • Lange levensduur
  • De stuwdammen gaan overstromingen tegen

Nadelen:

  • Veranderingen in ecosystemen – hoge vissterfte
  • Veel ruimte nodig dus er gaat natuur verloren
  • Kan stromingen van rivieren verstoren

Meer informatie over water energie lees je op de website van Milieu Centraal.

Nieuwe vormen van waterenergie

Voor het opwekken van energie uit waterkracht hoeven niet alleen maar rivieren gebruikt te worden. Zoals in het begin van dit artikel beschreven staat, bestaan er ook vormen van getijdenenergie en golfslagenergie. Hierbij wordt de kracht van de golven in zee en de stroming in het zeewater tijdens de getijdenwisselingen gebruikt. Deze vormen van energie opwekken worden op het moment alleen nog maar in Frankrijk en Canada gebruikt.

Waterenergie opwekken

Zelf waterenergie opwekken om je huis te voorzien van stroom is helaas (nog) niet mogelijk. Er zijn wel allerlei andere duurzame energiebronnen. Wat dacht je van de zon, de wind of warmte. Dat is goed voor het milieu, je bespaart geld en je bent minder afhankelijk van energieaanbieders.

nog meer: wooninspiratie