Wat is duurzaamheid?

Bij vtwonen zie je af en toe artikelen voorbij komen over duurzaamheid. Maar, wat betekent dat nu precies? En hoe breng je het in de praktijk? In dit artikel geven we antwoord op de prangende vraag: wat is duurzaamheid? 

wat is duurzaamheid

Wat is duurzaamheid?

Wat houd de term ‘duurzaamheid’ nu precies is? De officiële definitie (uit 1987!) luidt: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Dat is een hele mond vol. Eigenlijk komt het er dus op neer dat we zorgen dat we zo met onze aarde omgaan dat deze onze kinderen én de generaties daarna in hun behoeften kan blijven voorzien. Duurzaamheid = zorgen dat de aarde bewoonbaar blijft. En dat is best belangrijk!

People, Planet, Profit

Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P’s: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet raakt uitgeput en dat deze ook langere termijn leefbaar blijft.

Momenteel putten we de aarde uit. Natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, gas en bomen raken langzaamaan op en de grond raakt onvruchtbaar. Door duurzamer te leven en te produceren kan dit zoveel mogelijk worden voorkomen.

Ecologische voetafdruk

De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel ruimte er per persoon beschikbaar is op de aarde. In het westen zitten we hier allemaal dik overheen. Ook jij waarschijnlijk. denk maar eens na over hoeveel ruimte er wel niet nodig zou zijn om alles te producten wat jij eet en consumeert. Dit staat natuurlijk niet in verhouding met de voetafdruk van iemand in een derdewereldland. In ons artikel over de ecologische voetafdruk lees je hier alles over. Door duurzamer te leven kun je voetafdruk verkleinen, een mooi streven.

Duurzaam ondernemen

Steeds vaker horen we bedrijven zeggend at ze duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat is mooi! Duurzame ondernemers willen naast geld verdienen ook voor mens en milieu zorgen. Winst gaat dus niet meer ten koste van alles en er wordt rekening gehouden met CO2 uitstoot en ook met de werknemers in het bedrijf.

Duurzaam wonen

Bij vtwonen ligt de nadruk vooral op duurzaam wonen. Want ook in huis kun je al veel doen om iets duurzamer te leven. Denk aan energie besparen of zelf energie opwekken en je kunt je huis ook energiezuiniger maken. Isoleer het beter en schaf een energiezuinige cv-ketel aan. Zo kom je al snel aan een beter energielabel en dus een groener, duurzamer huis. En het mooie is: dat scheelt ook in je portemonnee!

 

nog meer: wooninspiratie